Švýcarsko zvažuje vydání bývalých členů UCK do Srbska

globe-32299_960_720

 

Podle švýcarských úřadů by rozhodování o vydání dvou kosovských Albánců obviněných z válečných zločinů a zadržených ve Švýcarsku na základě srbského zatykače, mohlo trvat déle než měsíc.

Oba bývalí členové Kosovské osvobozenecké armády (UCK) jsou obviněni ze spáchání válečných zločinů během kosovské války v devadesátých letech. Albert Spahiu a Genc Zogaj byli zadrženi o víkendu.

„Je to velmi delikátní záležitost, dostali jsme žádost ze Srbska a také stížnost z Kosova. Zabere nám to (rozhodování) několik týdnů“, sdělil zdroj agentuře BIRN pod podmínkou zachování anonymity.

Podle srbské prokuratury byl Albert Spahiu zapojen do vražd a únosů Srbů v samosprávné obci západního Kosova Orahovac/ Rahovec v roce 1998.

Mezi 11. a 28. červencem 1998 UCK napadla a obsadila obec a okolní osady Retimjle, Opterusa, Zociste a Velika Hoca. Podle srbské obžaloby bylo 45 lidí zavražděno a více než 100 lidí uneseno.

Ostatky některých z nich byly nalezeny v masovém hrobě v Kosovu v roce 2005.

„Vzali 45 mužů, oddělili je od žen a dětí a umístili je v improvizovaném táboře v Suva Reka/Suha Reka. Muži byli později zabiti,“ řekl srbské veřejnoprávní stanici RTS Milan Petrovič, šéf prokuratury pro válečné zločiny.

Srbská prokuratura obvinila 35 bývalých členů UCK z podílu na zabíjení. Všichni z nich jsou na rozdíl od Alberta Spahiu mimo dosah srbských orgánů.

Předpokládá se, že většina z nich je v Kosovu, kde Srbsko nemá pravomoc zatýkat a neexistuje ani žádná smlouva o vydávání.

Případ „Orahovac 1998“ byl nejprve vyšetřován haagským tribunálem, ale žádná obvinění nebyla vydána. Později byl případ předán misi OSN v Kosovu, která jej následně převedla pod pravomoc evropské mise EULEX.

EULEX zahájila vyšetřování, ale v roce 2013 soud v kosovském Prizenu osvobodil sedm etnických Albánců z terorizování srbských vesničanů a vyhnání jich z domovů.

Druhým ve Švýcarsku zatčeným bývalým členem UCK je Genc Zogaj, hledaný místním soudem v srbském městě Vranje, kde se údajně podílel na zabíjení a terorismu.

Zogaj byl již dříve v roce 2015 na základě srbského zatykače zadržen ve Francii, ale francouzské úřady se ho rozhodly propustit.

Srbské ministerstvo spravedlnosti poslalo do Švýcarska žádost o vydání Spahiua a Zogaje, ale kosovské ministerstvo spravedlnosti rovněž zaslalo svůj vlastní dopis s tvrzením, že zatykače byly politické.

V minulosti reagovaly švýcarské orgány na srbské zatykače ohledně válečných zločinů rozdílnými způsoby.

Loni v červnu byl na základě srbského zatykače zadržen bývalý velitel bosenské armády Naser Orič, ale úřady se ho rozhodly vydat do Bosny a Hercegoviny, kde je nyní souzen za údajné válečné zločiny.

Avšak v roce 2012 se švýcarský soud rozhodl vydat bývalého člena UCK Shemsi Nuhiu do Srbska.

Srbský soud později Nuhia z účasti na zločinech v Gnjilane osvobodil.

Překlad Messin

 

Zdroj: http://www.balkaninsight.com/en/article/swiss-to-decide-on-extradition-of-kla-fighters-in-weeks–05-04-2016