USA nehodlají „předat“ Dajr az-Zaur syrské armádě

globe-32299_960_720

Anna Jaunger, Global Research

Syrská armáda (SAA) minulý týden za podpory spojeneckých sil přerušila dlouhé obléhání města Dajr az-Zaur teroristy z ISIS. Obyvatelé města upřímně vítali osvoboditele města. Podle mnoha odborníků je úspěch SAA důležitým krokem k úplnému odstranění ISIS.

To lze samozřejmě považovat za porážku Západu a jeho „partnerů“, spolupracujících se syrskou ozbrojenou opozicí a radikálními skupinami včetně ISIS, které doufaly, že odstraní Asada.

Reálná šance SAA na opětovné převzetí kontroly nad územím s bohatými ropnými poli, byla pro Američany vedenou koalici důvodem k zahájení nové vojenské operace v Dajr az-Zaur. Zdá se, že Bílý dům dělá všechno proto, aby zabránil SAA osvobodit město od teroristů.

Syrské demokratické síly (SDF), podporované USA, oznámily v sobotu zahájení nové kampaně u syrského Dajr az-Zaur, jejímž cílem je obsazení venkovských oblastí na severu a východě a následný postup směrem k řece Eufrat.

Záměr USA zabránit dohodě o stabilizaci a přidružení potvrdil generálmajor Rupert Jones, zástupce vrchního velitele Američany vedené koalice. V neděli Rupert vyhrožoval, že zaútočí na všechny jednotky SAA, pokud překročí řeku Eufrat.

Současně USA učinily další krok, aby zabránily Asadovi ovládnout zemi. Dne 22. září uspořádá kurdská vláda v severní Sýrii volby do místních rad a regionálního shromáždění. V lednu 2018 Kurdové uskuteční volby pro region jako celek. To nepochybně nebude koordinováno se syrskou vládou.

Samozřejmě, že takovéto přísliby jsou činěny pouze Spojenými státy. Právě proto SDF bojují tak obětavě a plně podporují americké plány (V SDF mají silné zastoupení právě Kurdové, pozn. Mess).

Navzdory všem hrozbám syrská vláda drží pevnou pozici. V reakci na bezprecedentní jednání americké koalice uvedl náměstek ministra zahraničí Faisal al-Mekdad, že přítomnost jakýchkoliv zahraničních sil v Sýrii by byla nepřijatelná. Síly Spojených států by podle Mekdada měly raději samy opustit Sýrii, jinak budou považovány za „okupační síly“.

SAA plánuje kromě překročení řeky Eufrat po osvobození Dajr az-Zour a osvobození několika oblastí podél západního břehu řeky i osvobození více oblastí bohatých na ropu.

Je zřejmé, že se Dajr az-Zaur stane pro SAA rozhodujícím bojištěm nejen proti teroristům z ISIS, ale i proti pokryteckým ambicím Západu vedeného Spojenými státy.

Překlad Messin  

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/u-s-doesnt-intend-to-give-deir-ezzor-to-syrian-army/5608665