Holandsko přestalo financovat Bílé přilby kvůli podezřelým činům

globe-32299_960_720

Holandské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že zastavuje veškerou podporu více frakcím v Sýrii, včetně Bílých přileb. Bílé přilby přitom dostaly z už Holandska 12,5 milionů eur.

Organizace stylizující se jako jednotka „civilní obrany“, která nemá žádné vazby na zahraniční vlády, přitom dostává značné finanční prostředky od několika západních států, včetně USA, Británie a dosud i od Holandska.

Holandští činitelé varovali, že nedostatečná kontrola nad Bílými přilbami a nedostatečná transparentnost toku financí pro skupinu, stejně jako jejich použití, vyvolává značné riziko, že peníze na pomoc mohou skončit v rukách teroristických skupin.

Zpráva, vyzývající k zastavení financování také dodává, že skupina působí v oblastech ovládaných ozbrojenými skupinami, které holandská vláda považuje za „nepřijatelné“, a že kontakt s těmito skupinami bude nevyhnutelně narůstat.

To podle všeho znamená Al-Kajdu, protože Bílé přilby se v posledních měsících přemístily do provincie Idlíb  a zařídily si provozovnu v oblastech pod kontrolou pobočky Al-Kajdy.

Ve zprávě o ukončení financování je zmiňována i organizace Free Syrian Police, především proto, že byla pod vlivem Al-Kajdy a ISILu, stejně jako militantní skupina Levant Front. Ačkoliv Levant Front není právně vedena jako „teroristé“, citovali úředníci obavy z jejich rostoucího extremismu a také skutečnost, že jim Holandsko utajeně poskytovalo zbraně v rámci programu „non-lethal assistance“. (něco jako „nesmrtící pomoc“, pozn. Mess).

Bílé přilby od počátku syrské války působily výhradně v oblastech ovládaných povstalci a džihádisty. Z mnohých záběrů je patrné, že jde v podstatě o tytéž lidi. Organizace je také spojována s natáčením různých kontroverzních videí, zvláště s tématem chemických útoků, spáchaných podle jejich tvrzení vždy syrským prezidentem Asadem.

 

 

Messin

 

 

Zdroj: https://news.antiwar.com/2018/09/16/netherlands-ends-funding-for-white-helmets-citing-suspicious-actions/