Bombardování Libye: Počátky evropské migrační krize

globe-32299_960_720

William Blum, Global Research

Svět si bude dlouho pamatovat současnou migrační krizi v Evropě, která tam negativně ovlivnila nespočet lidí a téměř všechny země. Historie to jistě zaznamená jako hlavní tragédii. Nebo se bude spíše držet v uvážlivějších a humánních mezích?

Když začalo NATO a USA bombardovat v březnu 2011 Libyi – téměř denně po dobu šesti měsíců! – za účelem svržení vlády Muammara Kaddáfího (s naprosto falešnou výmluvou, že se Kaddáfí chystá napadnout Benghází, libyjské centrum jeho oponentů, a tak Spojené státy a NATO zachraňují lidi z tohoto města před masakrem), libyjský vůdce prohlásil:

„Teď poslouchejte, lidi od NATO. Bombardujete zeď, která stála v cestě africké migraci do Evropy a teroristům z Al-Kajdy. Touto zdí byla Libye. Boříte ji. Jste idioti a shoříte v pekle kvůli tisícům migrantů z Afriky.“

Nezapomeňte také, že Libye byla sekulární společnost, stejně jako Afghánistán, Irák a Sýrie, všechny zničeny Amerikou, zatímco podporovala Saúdskou Arábii a různé frakce Al-Kajdy. Především tyto země zamořily Evropu uprchlíky.

Kaddáfí, stejně jako Saddám Husajn, byl kromě tyranské tváře v důležitých věcech benevolentní a dělal i velmi cenné věci. Založil například Africkou unii a dal lidem v Libyi nejvyšší životní úroveň v celé Africe. Měli nejenom zdarma vzdělání a zdravotní péči, ale i všechny druhy dalších výhod, o kterých mohli ostatní Afričané pouze snít. Ale Muammar Kaddáfí nikdy nebyl správně poslušný klient Washingtonu. Mimo jiné nedostatky tento muž vyhrožoval tím, že nahradí americký dolar zlatem při platbě ropných transakcí a vytvoří společnou africkou měnu. Navíc byl velkým zastáncem Palestinců a nepřítelem Izraele.

Když v roce 2011 proměnilo NATO a Spojené státy Libyi ve zkrachovaný stát, kterým zůstává dodnes, stála za tím jako hlavní hnací síla tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Útok na Libyi byl jediným, kdy New York Times napsal, že se Clintonová „prosadila“ a přesvědčila prezidenta Obamu „v něčem co bylo zřejmě okamžikem jejího největšího vlivu jako ministryně zahraničí.“

Američané a americká média samozřejmě spolkli tenhle falešný příběh, kterým je krmili, ačkoliv nikdy nebyly předloženy žádné důkazy o údajně se blížícím masakru. Jediná bližší informace, kterou americká vláda oficiálně k tomuto zveřejnila – zpráva výzkumné služby kongresu o událostech v Libyi za toto období – se o hrozícím masakru vůbec nezmiňuje. Mějte to na paměti při čtení posledních obvinění proti Rusku.

Těžké bombardování Libye vojsky USA a NATO vedlo k rozsáhlému rozptýlení gigantického arzenálu zbraní nahromaděného Kaddáfím po celé severní Africe a Středním východě. Libye je teď útočištěm pro teroristy, od Al-Kajdy až po ISIL, zatímco Kaddáfí byl hlavním nepřítelem teroristů.

Překlad Messin

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/bombing-libya-the-origins-of-europes-immigration-crisis/5655589