V Bosně se zpožděním soudí bývalého muslimského generála

globe-32299_960_720

Atif Dudakovič, bývalý velitel pátého sboru bosenské armády (tedy strana tehdejších bosenských Muslimů) byl společně s šestnácti podřízenými obviněn ze zločinů více než 300 vražd a zničení množství srbských pravoslavných kostelů.

Státní zastupitelství Bosny obvinilo ve čtvrtek Atifa Dudakoviče a šestnáct jeho podřízených z pátého sboru bosenské armády z vražd více než 300 lidí, pronásledování a týrání civilistů a válečných zajatců a zničení 38 srbských pravoslavných kostelů a církevních objektů.

Jsou obviněni ze zločinů proti lidskosti v obcích Bosanski Petrovac, Kljuc, Bosanska Krupa a Sanski Most a válečných zločinů proti civilnímu obyvatelstvu v obcích Bihac a Cazin.

„Obžalovaní byli obviněni ze spáchání vražd více než 300 Srbů, z nichž většina byla civilistů hlavně starších lidí, stejně jako vojáků, kteří se buď vzdali, nebo byli zajati, což znamená, že byli zbaveni schopnosti bojovat,“ uvedl prokurátor ve svém prohlášení.

Podle obžaloby byla těla některých obětí po válce nalezena a exhumována z několika individuálních a masových hrobů, zatímco hledání některých zavražděných stále pokračuje.

Část obžaloby také Dudakoviče viní z válečných zločinů i proti vlastním bosenským Muslimům (dnes Bosňákům) kteří byli obyvateli odštěpené oblasti Autonomní provincie Západní Bosna pod vedením Fikreta Abdiče, který se byl schopen domluvit se všemi stranami a odmítal válku. Tím nevyhovoval válkychtivému velení bosenských Muslimů v Sarajevu pod vedením Aliji Izetbegoviče, který byl hlavním koněm Američanů v Bosně.

Srbové, zabývající se pátráním po nezvěstných lidech, připisují akcím pátého sboru bosenské armády během posledního roku občanské války v Bosně 870 vražd srbských civilistů a přibližně 400 vojáků. Muslimové z pátého sboru bosenské armády rovněž vypálili několik desítek vesnic a na západě země bylo objeveno 21 masových hrobů, kde skončily oběti, zavražděné mimo jiné při operaci Maestral.

Samotná válka proběhla už v letech 1992-1995, ale Dudakovič byl zatčen až v dubnu tohoto roku, což ukazuje, jak protisrbské poměry byly dlouhodobě nastaveny v Bosně a Hercegovině. Černobílý obraz občanské války v Bosně byl převážně prezentován jako srbská agrese, takže se podobná zatčení nehodila do pečlivě vybudovaného obrazu konfliktu, ve kterém měli být oběťmi tehdejší bosenští Muslimové, kteří měli účelovou podporu Západu.

Málo se zmiňuje závažná skutečnost, že Bosna a Hercegovina je dodnes protektorátem, kde je nejvyšší autoritou Úřad vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu (OHR). Vysoký představitel oplývá tzv. bonnskými pravomocemi, jež mu umožňují rozsáhle zasahovat do dění v zemi, což zahrnuje i případné rušení zákonů, či odvolání lidmi zvolených ústavních činitelů.

Messin

 

Zdroj k aktualitě o Dudakovičovi: http://www.balkaninsight.com/en/article/bosniak-ex-general-dudakovic-charged-with-war-crimes-10-11-2018