Rozhlasový komentátor jedné americké stanice nám ilustruje postoje nejtvrdších konzervativců v USA

globe-32299_960_720

Novinář rozhlasové stanice Radio Factor Bill O´Reilly je tvrdým mužem pevných zásad, který má vždy jasno… a který do značné míry ilustruje a vyjadřuje postoje těch nejtvrdších konzervativců ve Spojených státech. Nedávno zesnulý ex-prezident USA Donald Reagan tak byl pro O´Reillyho příliš kamarádský k “líným chudým”, zatímco armáda USA je podle něj moc shovívavá k civilnímu obyvatelstvu zemí jako Irák a Afghánistán – za svůj tragický osud si totiž masy obyvatelstva mohou výlučně sami… jeden by se zeptal, zda si i za tragické 11. září 2001 mohl lid USA. Druhý by v souvislosti s výzvami O´Reillyho k bombardování infrastruktury nezbytné pro přežití obyvatelstva připomenul, že podle ženevských konvencí se jedná o válečný zločin.

Iráčané jsou “primitivové” prohlásil Bill O´Reilly, když obhajoval, proč by měla vojska USA válku v Iráku pustit ze zřetele: “Protože, podívejte… když cítí dvě procenta obyvatelstva, že jim děláte laskavost, prostě na to zapomeňte, nevyhrajete. Tohle nevyhrajete. A celkem vzato, nemám k iráckému lidu vůbec žádné ohledy. Nemám k němu respekt. Myslím, že jsou prehistorickou skupinou, která je… jo, je tady omluva. Jistě, byli terorizováni, nikdy nepoznali svobodu a tohle všechno. To je omluva. Rozumím. Nemám k nim ale respekt, protože, víte, když umírají Američané, kteří se tam snaží zavést jistý druh demokracie, a váží si toho dva procenta lidí, víte, je čas – čas jít pryč.”

Podobná prohlášení nejsou v případě O´Reillyho ničím neobvyklým, komentátor Radio Factor je mužem s dlouhou historií rasistických poznámek a obhajování vražd civilistů. Když byli u města Faludža zabiti čtyři vojáci Spojených států, komentoval O’Reilly situaci: “Problémy pro armády Spojených států v městě Faludža pokračují. Proč armáda Spojených států prostě nejde a nesrovná to se zemí?” Novinář uvedl naprosto jasně, že se “o obyvatele Faludže nestará” a že “ví, jaké by mělo být konečné řešení”.

O’Reilly měl jasno už pár dnů po 11. září 2001, kdy prohlásil, že pokud afgánská vláda nevydá bin Ládina, “měly by Spojené státy vybombardovat afghánskou infrastrukturu na padrť – letiště, elektrárny, vodárny a silnice”.

A O’Reilly pokračoval: ”Je to velmi primitivní země. A vzít jim schopnost existovat ze dne na den nebude těžké. Pamatujte, je to lid jakékoli země, kdo je v zásadě zodpovědný za vládu, kterou má. Němci byli zodpovědní za Hitlera. Afghánci jsou zodpovědní za Taliban. Neměli bychom útočit na civilisty. Pokud však nepovstanou proti této zločinné vládě, budou hladovět. Tečka.”

Právě ničení infrastruktury, která je nezbytná pro přežití obyvatelstva, je podle Ženevských konvencí válečným zločinem, zatímco je zakázáno používat hladovění civilistů jako prostředek vedení války, upozorňuje novinář Alternative Press Review, který na výroky O´Reillyho upomíná.

Redaktor Alternative Press Review poznamenává, že postoje, jaké zastává O´Reilly, jsou rozšířené v armádě USA, a že neúcta k životu civilistů je mnoha vojákům vlastní. “Mnoho amerických vojáků pokládá Iráčany za ”untermenschen” – což je nacistický výraz pro “pod-lidi”.

O´Reilly varuje: Držte hubu, držte hubu, držte hubu!
Těm, kteří proti podobným postojům protestují či kteří s nimi jen nesouhlasí, O’Reilly vzkazuje: “Držte hubu”, nebo budete prohlášeni za “nepřítele státu”.

Svými názory ohledně těch , kdo vidí věci jinak, se netají. Bylo to loni v únoru, kdy řekl: “Jakmile začala válka se Sadámem Husajnem, očekáváme, že každý Američan podpoří naše vojáky – a pokud tak nemůže učinit, bude držet hubu.

Američané a, vskutku, i naši zahraniční spojenci, kteří aktivně pracují proti našemu vojsku, jakmile byla válka zahájena, mnou budou považováni za nepřítele státu. To je jen férové varování, Barbro Streisand a další, kdo vidí svět tak, jak ho vidíte. Nechci nikoho démonizovat, ale kdokoli bude ubližovat zemi v časech, jako jsou tyto, dobrá… Řekněme, že bude sledován ostřížím zrakem.”

O´Reilly vynáší ortel: chudí jsou líní
Jedinou příčinou chudoby a bídy je lenost a nezodpovědnost, zní další soud O´Reillyho: chudí lidé jsou “nezodpovědní a líní” a nikdy nevydělají žádné peníze, protože “nemůžete uspět v konkurenci… jste-li závislí (na alkoholu a drogách) a nedovzdělaní”.

Během diskuse o postoji někdejšího prezidenta Ronalda Reagana k politice týkající se ras, dal O’Reilly jasně najevo, že věří, že všichni chudí jsou “nezodpovědní a líní” a že lenost, užívání drog a nedostatek vzdělání jsou jedinými příčinami chudoby.

“Reagan nebyl konfrontační chlapík, neměl rád konfrontace, daleko radši by byl tvůj kámoš… nechtěl se starat o opravdu nechutné věci, nepříjemný věci – a taková rasová politik aje, nechutná a nepříjemná… Je těžký ji dělat, protože se musíte podívat lidem do tváře a říci jim, že jsou nezodpovědní a líní. A komu se tohle chce dělat? Protože o tom chudoba je, dámy a pánové. V téhle zemi můžete uspět, pokud máte vzdělání a pracujete tvrdě. Tečka. Tečka. Mám na mysli, znám lidi z Haiti, z Ukrajiny, z… hm…, chodí k nám do The Factor celý den. Z Rumunska. Přijdeš, máš vzdělání, pracuješ tvrdě, vyděláš si. Jsi závislý, nic neumíš, budeš chudý. Reagan ale téhle otázce nechtěl čelit. Taková je pravda.”

Jak prosté.

 

/mess, 29.6.2004/ zdroj: www.part.cz