Bidenův útok na Sýrii: Skutečně žalovatelný trestný čin

globe-32299_960_720

Ron Paul, Ron Paul Institute for Peace and Prosperity

 

Prezident Biden minulý čtvrtek pokračoval v tom, co se bohužel stalo washingtonskou tradicí: bombardování Sýrie. Prezident nařídil vojenský úder poblíž irácko-syrských hranic, při němž zahynulo nejméně 22 lidí. Administrativa tvrdí, že zasáhla milici „podporovanou Íránem“ jako odplatu za nedávné útoky na americká zařízení v Iráku.

Stejně jako dříve u prezidentů Obamy a Trumpa však není Bidenovo ospravedlnění amerického úderu a jeho cílů důvěryhodné. A jeho tvrzení, že byl útok USA veden za účelem „de-eskalace“ v regionu je směšné. Nemůžete bombardovat cestu k de-eskalaci.

Biden se tak připojuje k hanebnému klubu amerických vůdců, jejichž zásahy na Středním východě a konkrétně v Sýrii nedosáhly v zájmu USA ničeho, pouze přispěly ke smrti mnoha tisíců civilistů.

Prezident Trump zaútočil na Sýrii v roce 2018, když tvrdil, že je odvetou za to, že Asadova vláda použila chemické zbraně proti svým vlastním občanům. Trumpova vláda své tvrzení nikdy neprokázala. Sama logika naznačuje, jak směšné by bylo, kdyby syrský prezident použil chemické zbraně v takové situaci, kdy nedosáhly žádného vojenského účelu a téměř jistě by zaručily další vnější útoky proti jeho vládě.

Trumpův útok v roce 2018 jen přispěl k utrpení syrského lidu, který trpěl pod sankcemi USA a následném prodělání Obamovy intervence s heslem „Asad musí jít“, která vyškolila a vyzbrojila přidružené skupiny Al-Káidy ke svržení vlády.

Trumpův nálet na Sýrii neudělal nic pro podporu skutečných amerických zájmů v regionu. Ale vyslání 100 raket Tomahawk, aby vyhodily do povětří několik prázdných budov, značně přispělo k dalšímu úspěchu výrobce raket Raytheon.

Je zajímavé, že Bidenův ministr obrany přišel do funkce přímo z původního místa, uhodli jste, v Raytheonu. Libertariánský pedagog Tom Woods jednou vtipkoval, že bez ohledu na to, koho volíte, dostanete Johna McCaina. Možná je také spravedlivé říci, že bez ohledu na to koho volíte, obohatíte Raytheon.

Demokraté promarnili čtyři roky snahou odvolat Trumpa z funkce pomocí falešné lži „Russiagate“ a potom stejně směšného a zdiskreditovaného tvrzení, že Trump dne 6. ledna vedl povstání proti vládě. Přesto, když Trump začal střílet rakety na Sýrii bez vyhlášení války či autorizace Kongresem, většina demokratů vstala a jásala. Levicová mluvící hlava CNN Fareed Zakaria padal do mdlob: „myslím, že se Donald Trump včera stal prezidentem Spojených států.“

Zahájení války proti zemi, která neútočila a neohrožuje USA, bez schválení Kongresem, je ve skutečnosti žalovatelným činem. Ale obě strany – až na několik výjimek – jsou stranami válečnými.

Prezident Biden by měl být obžalován za svůj útok na Sýrii, stejně jako Obama a Trump před ním. Nikdo ve Washingtonu však nebude usilovat o impeachment proti prezidentovi, který USA nezodpovědně dovede do války. Válka totiž maže kolečka Washingtonu.

Není to divné, že jsme o ISIS pár let neslyšeli, ale najednou nám mainstreamová média řeknou, že je ISIS zpět a na pochodu? Když prezident Biden říká, že „Amerika je zpátky“, ve skutečnosti to znamená „válečná strana je zpátky.“ Jakoby někdy odešli.

Překlad Messin

 

Zdroj: http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2021/march/01/biden-s-syria-attack-an-actual-impeachable-offense/