Moskva je znepokojena zprávou o připravovaných kybernetických útocích USA na Rusko

globe-32299_960_720

Dave DeCamp, Antiwar.com

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina uvedl, že Kreml je znepokojen zprávou The New York Times, podle které USA připravují řadu kybernetických útoků proti Rusku.

Zpráva Times citovala anonymní úředníky, kteří uvedli, že se očekává „série utajovaných akcí napříč ruskými sítěmi“, která započne během příštím třech týdnů. Úředníci uvedli, že kybernetické útoky mohou přijít společně s novými ekonomickými sankcemi vůči Rusku.

„To je alarmující informace,“ řekl v úterý novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Byla by to jasná mezinárodní počítačová kriminalita.“

Plánované kybernetické útoky jsou koncipovány jako odplata za hackerské útoky na softwarovou firmu SolarWinds, které zasáhly několik amerických úřadů. Nebyly však poskytnuty žádné důkazy, které by ukázaly, že je za incident SolarWinds zodpovědné Rusko, a Moskva obvinění popírá.

„Ruský stát nikdy neměl nic společného s počítačovou kriminalitou a počítačovým terorismem, z nichž je obviňován,“ řekl Peskov.

Když byly poprvé oznámeny hackerské útoky proti SolarWinds, členové Kongresu a západní média okamžitě obvinili Rusko. V lednu několik amerických zpravodajských agentur vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že Rusko je „pravděpodobně“ odpovědné, ale nebyly předloženy žádné důkazy, které by tvrzení podpořily.

Expert na kybernetickou bezpečnost, který dříve radil společnosti SolarWinds uvedl, že kvůli zranitelnosti aktualizačního serveru společnosti se hackerský útok mohl povést „jakémukoliv útočníkovi.“  Generální ředitel společnosti SolarWinds minulý měsíc na jednání Kongresu řekl, že heslo k aktualizačnímu serveru, které bylo „solarwinds123“, bylo veřejně dostupné na internetu někdy mezi rokem 2017 až listopadem 2019.

Překlad Messin  

 

Zdroj: https://news.antiwar.com/2021/03/09/moscow-alarmed-by-report-about-us-preparing-cyberattacks-on-russia/