Deset let po Dará: Patová situace v Sýrii

globe-32299_960_720

Steven Sahiounie, Global Research

 

Den 15. března je datem, jež mnozí používají k označení začátku syrského povstání v roce 2011. Po mnoho let byla válka v Sýrii stálým prvkem v západních médiích; v posledních letech však boje skončily, ženevský mírový proces nepřinesl výsledky a některé země začaly posílat syrské uprchlíky zpátky domů. Bojiště mlčí, ale utrpení pokračuje sankcemi USA a EU, které připravují občany o některé zdravotnické potřeby a stavební materiály potřebné k opravě jejich domovů a podniků. Ekonomika upadá, zatímco Covid-19 přispěl k beznaději, kterou mnozí cítí. Veřejnost pořád nedostala své první očkování.

Soupeřící strany

Západní média vykreslovala Svobodnou syrskou armádu (FSA) jako bojovníky za svobodu a demokracii. Zvěrstva FSA zůstala neodhalena, zatímco USA a jejich spojenci FSA používali jako své pěšáky v projektu „změny režimu.“

Z 23 milionů občanů v Sýrii byl asi 8 milionů občany menšin, jako jsou křesťané, drúzové a alavité, kteří byli chráněni pouze syrskou vládou. Prezident Asad je vůdcem strany Baas, nejstarší strany v Sýrii, a má mezi syrským lidem širokou základnu podpory. V Sýrii jistě existuje politická opozice, ale jen malá část z ní podporuje ozbrojenou revoluci a zničení státu. Z tohoto důvodu „revoluce“ selhala: většina jí nepodporovala.

Aleppo bylo napadeno FSA, protože podporovalo vládu. FSA reagovala brutálním napadením neozbrojených občanů, zatímco bojovala proti lidem, kteří se vzbouřili proti jejich radikální islámské ideologii.

Západní média by si přála, abyste věřili, že většina úmrtí v Sýrii byla způsobena syrskou vládou, ale neuslyšíte o tisících neozbrojených civilistů zabitých, znásilněných, zmrzačených a mučených FSA a jejich spojenci. Stejně nesprávně je uveden počet vojáků Syrské arabské armády, kteří zemřeli, což je považováno nejméně za polovinu hlášených úmrtí.

FSA ukradla rezervy pšenice v Aleppu a prodala je tureckým obchodníkům, vyplenili léky, zničili školy, zatímco brutálně zacházeli se syrským lidem, jeho domovy a podniky.

FSA zavedla právo šaría a přiměla občany, aby dodržovali zákony, kterým nikdy předtím ve světské Sýrii nemuseli čelit.

FSA vyprodukovala široce šířený videozáznam s 12letým dítětem, které bylo FSA donuceno uříznout hlavu důstojníkovi Syrské arabské armády.

Když byla FSA poražena na bitevních polích, vyslala výzvu o pomoc svým bratrům ve zbrani v Al-Káidě a mezinárodní teroristé začali do Sýrie proudit z Turecka, které bylo jejich bezpečným útočištěm. Oficiální zásobování Al-Káidy penězi a zbraněmi bylo v rozporu s americkými zákony, takže Washington zakázku jednoduše zadal Saúdské Arábii a Kataru. Obě země tak zásobovaly skupinu Jabhat al-Nusra, pobočku Al-Káidy v Sýrii.

Dne 31. prosince 2012 napsal Huffington Post: Západ by neměl být překvapen, pokud bude výsledkem vítězství FSA Islámský stát. Pokud se tak stane, tak se na takovém výsledku podílela.

Plán USA/NATO na „změně režimu“ v Sýrii měl vyvrcholit vznikem Islámského státu v čele s Muslimským bratrstvem, které bylo politickou paží syrské opozice podporované USA a EU v Istanbulu. USA zosnovaly egyptské volby, které vynesly k moci Muslimské bratrstvo, jen aby bylo z úřadu vyhnáno masovými protesty.

Skupina zvaná ISIS vydělala na chaosu, který USA vytvořily v Sýrii, aby vyhlásila „chalífát“ rozprostírající se nad Sýrií a Irákem, který šokoval svět. Zatímco USA a EU podporovaly FSA a jejich spojence z Al-Káidy, americké koaliční síly bojovaly za vymýcení ISIS.

Teroristé byli podle kapitulačních dohod navezeni autobusy do severozápadní provincie Idlíb, kde nyní žijí asi

3 miliony lidí v katastrofálních podmínkách pod okupací skupiny Haját Tahrír al-Šam, pobočky Al-Káidy v Sýrii.

Tvrzení o chemických zbraních

 

Americký prezident Barack Obama v roce 2012 nakreslil červenou čáru v písku a uvedl, že použití chemických zbraní v Sýrii povede k americké vojenské intervenci. Teroristické skupiny si tuto červenou čáru vyložily jako zelené světlo pro sebe.

V květnu 2013 Carla Del Ponte, bývalá švýcarská generální prokurátorka a prokurátorka Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) uvedla, že důkazy ukazují na „rebely“ používající plyn sarin. Byla přední členkou vyšetřovací komise OSN.

V srpnu 2013 stál Obama před rozhodnutím zaútočit na Sýrii plánovaným zničením vlády a infrastruktury. Nicméně to odvolal.

V dubnu 2014 Seymour M. Hersh zveřejnil vyšetřování podrobně popisující dálnici nedovolených zbraní Obamovy administrativy do Sýrie provozovanou CIA. Hersh dále odhalil také zprávu britské obranné laboratoře Obamovi, že sarin používaný v Sýrii nepochází ze zdrojů syrské vlády.

V dubnu 2018 se veteránský válečný zpravodaj na Středním východě Robert Fisk vydal zkoumat tvrzení o použití chemických zbraních ve městě  Dúmá. Fisk si po celou dobu války udržoval postoj proti Asadovi, ale šel do Dúmy s otevřenýma očima a hledal pravdu. To, co tam našel, byla druhá strana videa promítaného po celém světě. Po rozhovorech s lékaři, zdravotními sestrami a přihlížejícími zjistil, že pacienti z plynového videa nebyli přiotráveni plynem ale nedostatkem kyslíku v tunelech a suterénech, ve kterých žili, za větrné noci a silného ostřelování, které vyvolalo písečnou bouři.

Místní obyvatelé, s nimiž hovořil, mluvili o teroristech z Džaiš al-islám (Armáda islámu) podporovaných králem Saúdské Arábie, kteří okupovali domy, kanceláře a podniky a podmaňovali si obyvatele.

Za video byly zodpovědné „Bílé přilby“, které využily situace a nesprávně ji vykreslily jako plynový útok. Na dospělé a děti byla vylita voda pro poskytnutí důkazu o chemickém útoku.

Ve dnech po Fiskově zprávě ruští úředníci přišli s jedenáctiletým chlapcem jménem Hassan Diab, který byl na videu v Dúmě. Západní média tiskovou konferenci zdiskreditovala jako ruskou propagandu. Chlapce doprovázel jeho otec, když popisoval, že nebyl ovlivněn chemickými látkami, ale byl násilně promočen vodou „Bílými přilbami“.

Většina syrských obyvatel Sýrii nikdy neopustila. Kdyby byli všichni přesvědčeni, že vláda používá chemické zbraně, více bych jich uprchlo. Z těch, kteří v létě 2015 odjeli do Německa, bylo nejvíce ekonomických migrantů, kteří hledali bezpečné místo a příjem.

Zahraniční aktéři

Scénář k syrské válce byl napsán ve Washingtonu DC, ale své podpůrné role hrály Velká Británie, Francie a Německo. Vedoucí představitelé USA, Velké Británie a Francie z roku 2011 jsou pryč a zůstala pouze Angela Merkelová v Německu.

Timber Sycamore byl tajný program dodávek zbraní a výcviku prováděný CIA s ústředím v jižním Turecku. V srpnu 2017 zastavil prezident Trump tajné operace v hodnotě 1 miliardy dolarů, které cvičily, financovaly a vyzbrojovaly radikální islámské teroristy k boji v Sýrii. To vše bylo prováděno v koordinaci se Saúdskou Arábií, Katarem a Tureckem.

Program ztratil politickou podporu v Kongresu, protože většina zbraní byla předána Al-Káidě, která byla spojencem FSA. Prezident Barack Obama zahájil program v roce 2013 s cílem svrhnout vládu Bašára Asada, ten byl však zmařen přeběhy od FSA k Džabhat an-Nusra a ISIS.

Ruská armáda vstoupila do Sýrie koncem roku 2015. Moskva nechtěla umožnit radikálnímu islámského režimu převzít moc v Sýrii, protože by to ohrozilo národní bezpečnost Ruska. Moskva věděla, že mohou buď bojovat a porazit teroristy v Sýrii, nebo jim čelit později v ulicích Moskvy.

Turecko má v Sýrii rozmístěno asi 15.000 vojáků a má výrazný vliv v Idlíbu, který okupuje Haját Tahrír al-Šam, pobočka Al-Káidy v Sýrii. Turecko vede strana Muslimského bratrstva, které se staví proti sekulární vládě v Damašku. Turecko navíc napadlo severovýchodní cíp, kde separatističtí Kurdové založili kvazi-stát. Ankara považuje Kurdy za teroristy, loajální vůči PKK, mezinárodně uznávané jako teroristická skupina, zodpovědné za 30.000 úmrtí během tří desetiletí.

Írán poskytl syrské armádě podporu i humanitární pomoc. Tvořil také s Ruskem a Tureckem trio pro mírové rozhovory o příměří.

Další krok

Mírový proces OSN pomalu vytváří novou ústavu a v letos v létě mohou být naplánovány prezidentské volby. Zatím nic není jasné a pokračuje politická patová situace, zatímco ekonomická situace se zhoršuje každým dnem.

Překlad Messin                   

      

 

Zdroj:   https://www.globalresearch.ca/10-years-deraa-stalemate-syria/5739390