V parlamentu EU hořely svíce za občany Unie na Guantánamu

globe-32299_960_720

26 svící se v úterý 21.10.2003 rozhořelo jako vzpomínka na 26 občanů Evropské unie, kteří jsou bez jakýchkoli práv uvězněni v americkém táboře Guantánamo na Kubě. Organizátorem akce byl vůdce Liberálních demokratů Graham Watson. Chtěl tak vyjádřit protest proti lhostejnosti špiček EU ignorujících „kvůli dobrým vztahům k USA“ zájmy svých občanů.

Štrasburk- „Stále se přeme o důležitost prezidenta v rámci Unie. Zcela ale zapomínáme na nezákonné zadržování dvaceti šesti občanů EU. Právě hořící svíce jim má ukázat, že alespoň někdo na ně myslí,“ řekl Watson.

Krátký projev směřoval k italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, která se zasedání parlamentu jako hlava předsedající země Unie účastnil. „Nejen těch 26 lidí, ale i ostatních 600 osob zadržovaných bez jakýchkoli práv představuje úplné selhání hodnot, na nichž je EU vystavěna. Toto téma by se mělo stát prioritou na nejbližším summitu EU a Spojených států“, řekl dále.

„Právě pan Berlusconi, jenž si často stěžuje na to, že se k němu všichni chovají nespravedlivě, by se měl tímto bezprávím zevrubně zabývat,“ dodal tváří v tvář italskému předsedovi vlády – oficiálně nejvyšší osobě v Unii až do konce prosince letošního roku.

/zdroj Novinky.cz/