Bin Ládin na seznamu FBI deseti nejhledanějších uprchlíků: Proč nebyl nikdy obviněn na svou údajnou roli při atentátech 11.září?

globe-32299_960_720

Michel Chossudovsky – www.globalresearch.ca

Usáma je zařazen mezi deset nejhledanějších osob FBI.

Nicméně, na internetové stránce FBI v části věnované Usámovi bin Ládinovi není žádné jednoznačné sdělení ke skutečnosti, že by mohl hledaný být ve spojení s útoky 11.září 2001.

Je hledán ve spojitosti s bombovým útokem na americké velvyslanectví v Africe v roce 1998.

„Usáma bin Ládin je hledán ve spojitosti s bombovým útokem ze 7.srpna 1998 na americká velvyslanectví v DAR ES Salaam, Tanzánie a Nairobi, Keňa. Tyto útoky zabily přes 200 lidí. Navíc, bin Ládin je podezřelý z jiných teroristických útoků po celém světě.“

Po prvním přečtení se zdá stránka zastaralá a vytvořená ještě před atentáty 9/11, kterou FBI zapomněla aktualizovat.

FBI, stejně jako většina jiných organizací aktualizuje své stránky pravidelně, jakmile se stane dostupnou nová informace, týkající se „hledaného uprchlíka.“

Při bližším zkoumání původního zápisu datovaného červnem 1999 zjistíme, že další aktualizace proběhla v listopadu 2001, přinejmenším tři týdny po napadení Afghánistánu Spojenými státy. (klikni zde pro vstup na Usámovu stránku FBI)

Rozhodnutí jít do války bylo učiněno bez obvinění amerického ministerstva spravedlnosti a potvrzujícího prohlášení FBI, že za útoky stojí Usáma bin Ládin.

V 11 hodin ráno dne 11.září 2001 Bushova administrativa oznámila, že za útoky na WTC a Pentagon je zodpovědná Al-Kaida. Tvrzení bylo založeno na předcházejícím nezávislém policejním vyšetřování vedeném FBI…

FBI v nedávném (červenec 2006) sdělení potvrdila, že „důvod, proč není na stránce nejhledanějších osob u bin Ládina zmíněno 11.září je ten, že „FBI nemá žádné konkrétní svědectví spojující bin Ládina s 9/11.“ (koukněte zde: Muckracker Report, Enver Masud, FBI: Bin Laden Not Wanted for 9/11?, The FBI has no hard evidence connecting BinLaden to 9/11, Windsom Fund June 2006) Rex Tom z FBI (Director of InvestigativePublicity) v tomto ohledu řekl toto:

„FBI shromažďuje důkazy. Když je sehnán důkaz, je poslán na ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti pak rozhodne, zda je důkaz dostatečný, aby ho mohlo prezentovat federální soudní porotě. V případě útoků na velvyslanectví USA v roce 1998 byl bin Ládin formálně obviněn z útoků federální porotou. Nebyl obviněn v souvislosti z 11.zářím (9/11), protože FBI nemá žádné konkrétní svědectví spojující binLádina z 9/11.“

Sotva o čtyři týdny později, 7.října 2001, byl Afghánistán napaden a bombardován americkými vojsky.

Válka proti Afghánistánu odstartovala 7.října 2001, méně než měsíc po atentátech 11.září.

20.září 2001 nabídla afghánská vláda Talibanu „předat Usámu Bin Ládina neutrální islámské zemi k soudnímu procesu, pokud USA představí důkaz, že byl odpovědný za útoky na New York a Washington.“ (George Mombiot, The Guardian, 11 Nov 2003) Toto je nabídka, kterou vláda Talibanu zopakovala 1.října 2001, pouhých šest dní před začátkem bombardování:

„Jsme připraveni jednat. Zda bude souhlasit, či ne, záleží na druhé straně. Naše problémy vyřeší jedině jednání.“ Bush byl ohledně této nabídky dotazován následující den na tiskové konferenci. Odpověděl: „Nejsou žádná jednání. Není žádný kalendář. My budeme jednat (sic) podle našeho času/doby.“ (Ibid)

Do tohoto dne ministerstvo spravedlnosti formálně neobvinilo, ani neobžalovalo UsámuBin Ládina z útoků 11.září 2001:

FBU udržuje samostatný seznam „nejhledanějších teroristů“, který zahrnuje Bin Ládinaa 25 dalších, kteří byli obžalování federálním soudem za spojení s teroristickými plány. Ale ani tento druhý seznam u Bin Ládina neobsahuje žádnou zmínku o jeho spojení s 11.zářím.

„Obvinění aktuálně uvedená na vývěskách umožňují jejich zatčení a poslání před soud.“ Říká FBI v poznámce doprovázející seznam teroristů na svých stránkách. „Obvinění mohou být v budoucnu předána zatímco postupují různá další vyšetřování teroristických incidentů, například teroristických útoků z 11.září.“ (Washington Post, 28 srpen 2006)

Překlad Messin, 23.9.2006  ZDROJ