Americké nálety na údajnou al-Kaidu zmasakrovaly přes 100 Somálců a množství zvířat, které pásli v krajině

globe-32299_960_720

MOGADIŠU: Kmenoví starší a obyvatelé jižního Somálska ve čtvrtek řekli, že při náletech amerických a etiopských vzdušných sil na domnělé cíle Al-Kaidy přišlo o život více než 100 lidí.

Kmenový vůdce Abdullah Ali Malabon řekl agentuře AFP, že v lokalitě Afmadow bylo nalezeno přes 100 mrtvých těl.

„Poslali jsme do oblasti tým, aby odhadnul počet obětí a tito lidé nám potvrdili, že bylo zabito více než 100 lidí,“ řekl telefonicky agentuře. „Mnoho dalších je zraněno, ale nemáme přesná čísla,“ dodal.

Poblíže hranic s Keňou mezi vesnicemi Afmadow a Dhobley bylo nalezeno 29 těl spálených k nepoznání. „To, co jsem viděl, bylo něco příšerného“ řekl agentuře AFP Mohamed Weli, který byl součástí týmu, který měl pohřbít těla.

„Byli zabiti, když dohlíželi na zvířata. Viděl jsem také zvířata, většinou krávy, jak leží mrtvé ve vesnicích.“

„Letadla bombardovala velkou plochu a džungli, kde není možné zjistit, co se stane konkrétním cílem,“ řekl starší z vesnice Dhobley pan Moalim Adan Osman. „Bombardovali kočovníky bez rozdílu.“

Etiopie, která svou armádou podporuje somálskou přechodnou vládu oznámila, že při náletech bylo zabito jen osm „teroristů“ a dalších pět mělo být zraněno.

„Neviděli jsme, že by zabili nějaké členy Al-Kaidy, ale zato jsme viděli množství mrtvých nevinných civilistů“, říká obyvatel Afmadow pan Guled. „Zaútočili na civilní místa a lesy, kde kočovníci drží zvířata“, dodal.

Dirir Hussein z vesnice Bulo, která leží mezi Afmadow a Dhobely popsal svůj hrůzný příběh. „Byli jsme skutečně vyděšení, slyšeli jsme výbuchy a velké exploze v naší vesnici. Byla tma a začali jsme utíkat. Ani jsme pořádně nevěděli kam běžíme. Běžel jsem se svými třemi dětmi, ale nálety zabily mou manželku a dva další členy rodiny.“

„Teď nemám vůbec nic,“ říká Hussein. „Ztratil jsem všechno, bombardovali mé krávy, kozy. Nevíme o žádném zločinu, kterého jsme se měli dopustit, že nás takto bombardují.“

 

Messin, 12.1. 2007 ZDROJ

Další informace o náletech na kočovníky přinesl 13.1. The Independent v tomto článku.