AP: Pentagon navrhuje možnost poprav na základě nepřímých důkazů

globe-32299_960_720

Associated Press (Washington) – Americké ministerstvo obrany navrhlo pokyny, jak je možno naložit s lidmi zadržovanými na základně Guantánamo.

Podle pravidel navrhovaných Pentagonem bude při plánovaných procesech možné zadržované odsoudit a případně popravit i jen na základě nepřímých důkazů, svědectví z druhé ruky, či vynucených svědectví.

Podle navržených pravidel, jejichž kopie dostala agentura AP, nebudou mít navíc obhájci podezřelých možnost při obhajobě zveřejnit utajované informace, dokud nebude mít možnost je posoudit vláda.

Nová pravidla by mohla zažehnout nový konflikt mezi Bushovou administrativou a Kongresem, kam byl manuál poslán k posouzení.

Činnost Bushem plánovaných vojenských soudů přitom už v minulosti pozastavil Nejvyšší soud, protože jsou porušením amerických i mezinárodních právních norem.

Na americké základně Guantánamo je v současnosti asi 400 vězňů, které Washington nazývá „nepřátelskými bojovníky.“ Tento termín umožňuje jejich zadržování na neomezeně dlouhou dobu bez soudu a nároku na přístup k právníkovi. Pouhých deset lidí z tohoto počtu bylo dosud obviněno, odsouzen nebyl nikdo. Dalších 380 zadržovaných bylo postupně přesunuto jinam, či propuštěno.

Messin, 19.1.2007 Zdroj