Americká unie za občanská práva žaluje Boeing za pomoc CIA při tajných leteckých přesunech zadržených lidí

globe-32299_960_720

Americká unie za občanská práva (American Civil Liberties Union – ACLU) ve středu oznámila, že zažaluje dceřinou firmu Boeingu za napomáhání CIA při tajných letech a přepravě zadržených lidí.

ACLU hodlá popohnat k soudu v Kalifornii sídlící firmu Jeppesen Dataplan, která je dceřinou firmou Boeingu. Podle ACLU firma poskytla CIA služby pro lety, při kterých byli lidé dopravováni do utajovaných věznic a tam mučeni.

V žalobě ACLU jsou zmiňovány tři konkrétní osoby, které byly zadrženy v jedné zemi a poslány letecky CIA do věznic na utajených místech v zámoří, nebo do jiných zemí.

„Tuto žalobu podáváme v zájmu tří jednotlivců, kteří byli opakovaně mučeni, ponižováni a zbaveni svých základních lidských práv“, řekl výkonný ředitel ACLU pan Anthony Romero. „Velké společnosti by neměly profitovat z utajeného programu CIA, který je protiprávní a je v rozporu s americkými hodnotami“ dodal šéf této organizace na ochranu lidských práv.

Prezident George W. Bush přiznal existenci utajovaných věznic minulý rok.

Jako součást kauzy ACLU cituje výroky vysokého manažera firmy Jeppesen Dataplan z článku v magazínu New Yorker, který říká, že společnost „dělá všechny zvláštní lety – vždyť víte mučící lety“.

Messin, 31.5. 2007 Zdroj