Mubarakův ministr vnitra zřejmě zosnoval teroristický útok v Alexandrii

globe-32299_960_720

Po podivné změně-nezměně režimu v Egyptě vyplouvá na povrch další špína. Na počátku února se provalilo, že bývalý ministr vnitra Mubarakovy vlády Habíb al-Adlí stál v pozadí vražedného útoku z ledna 2011, kdy explodovala nálož v automobilu před kostelem v egyptské Alexandrii. Namístě tehdy zůstalo celkem až 24 mrtvých obětí. Následně vypukly srážky mezi křesťany a muslimy. Sám ministr tehdy prohlásil, že  explozi zřejmě způsobil „sebevražedný atentátník“ a do „plánování a provedení útoku byli možná zapojeni cizinci.“

Egyptský generální prokurátor v únoru oznámil vyšetřování bývalého ministra vnitra, s tím, že jsou vážné indicie spojující ho s tímto útokem. Podle žalobce ministr útok zosnoval s úmyslem svést ho na islamisty, eskalovat zákroky proti nim a získat tak pro egyptský režim větší podporu Západu.

Podle zpráv britských tajných služeb vybudoval bývalý ministr vnitra za více než 6 let speciální bezpečnostní systém, který byl řízen 22 důstojníky. Tito zaměstnávali několik bývalých radikálních islamistů, drogových dealerů a bezpečnostních agentur, kteří měli v případě hrozby zhroucení režimu provádět po celé zemi sabotáže a atentáty.

Podrobnosti zde: http://www.alarabiya.net/articles/2011/02/07/136723.html

http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=102×4725307

http://www.philipbrennan.net/2011/02/08/ex-minister-suspected-behind-alex-church-bombing/

Messin, 13.4.2011