Poláci žádají neveřejné jednání soudu ohledně tajných věznic CIA

globe-32299_960_720

Jak se blíží jednání Evropského soudu pro lidská práva o tajných věznicích CIA na polském území, Poláci zesílili snahu o utajení této špinavé záležitosti. Jejich vláda doručila soudu žádost o uzavřené jednání, bez účasti médií a veřejnosti.

Tato žádost byla kritizována polskými aktivisty, podle kterých se vláda snaží skrýt své zapojení v programu „mimořádného vydávání osob“ CIA pod roušku tajemství.
Mluvčí soudu sdělil agentuře Reuters, že „žádost bude soudem brzy přezkoumána“.
Polské ministerstvo zahraničí, které dohlíží na vztahy se soudem,  odmítlo záležitost komentovat.
Vláda se v minulosti snažila utajování záležitosti zdůvodnit klasickým argumentem o „ohrožení národní bezpečnosti“.
Viceprezident varšavské pobočky Helsinské nadace pro lidská práva Adam Bodnar přitom už v minulosti zveřejnil mnoho důkazů o údajném vězení CIA, takže nebyl žádný důvod držet to v tajnosti.
„Měli bychom mít právo přezkoumat tento případ veřejně,“ řekl Bodnar, jehož organizace odhalila důkazy polské spolupráce s CIA. „Nevidím důvod pro utajené řízení.“
Polští představitelé v minulosti existenci zařízení CIA na svém území střídavě přiznávali a popírali. Dostávali se tak do trapných sporů, vyvolaných strachem.
Na letišti v severním Polsku přistávala letadla s unesenými lidmi, kteří pak byli vyšetřováni a mučeni v blízkém objektu. Američané schválně tyto lidi unášeli do cizích zemí, aby tito neměli žádná práva a ocitali se tak v právním vakuu, navíc zcela utajeně.
Messin, 31.10. 2013