Pokud slepě věříte tvrzením vlády o obětech dronů, jste naivní trouba

globe-32299_960_720

John Glaser, Antiwar.com

 
Jemenský novinář Shuaib Almosawa vydal zprávu o vyšetřování útoku amerického bezpilotního dronu v Jemenu, který se uskutečnil 8.srpna 2013 v Maribu. Je dobré to přečíst v celém rozsahu, nicméně redaktor Foreign Policy Noah Shactman to docela vhodně shrnul na Twitteru:
Je to skutečně prosté. Almosawa nás zahrnuje krvavými detaily o tom, jak starší bratr třech obětí ve věku 24, 17 a 16 let našel jejich těla roztrhaná na kusy uprostřed rozdrceného auta, které bylo zasaženo dronem.
Nejdůležitějším je fakt, že zpráva odhaluje známý vzor, který je totožný všude v místech útoků dronů, tedy v Pákistánu, Jemenu a Somálsku. Konkrétně vypadá vzor následovně:
1.     Vládní úředníci bez důkazů tvrdí, že tito zaměření a zabití lidé byli teroristé z Al-Kajdy.
2.     Všichni jim slepě věří.
3.     Později se prokáže, že to byla lež.
V situaci po útoku všichni řekli, že tři mladí kluci byli bojovníci. Almosawa informuje:
Podle jemenské vlády byl úder dronu 8.srpna úspěšný. „Zabil tři bratry a členy Al-Kajdy“.
Ale místní obyvatelé včetně příbuzných obětí trvají na tom, že tři bratři neměli nic společného s Al-Kajdou. Byli to jen místní chlapci, vracející se z prázdninového nákupního výletu v městě Marib, trvají na svém příbuzní.
Zatímco úředníci gubernie tvrdí, že něco málo ví o tom proč byli tři bratři zaměřeni, místní lidé a členové rodiny popírají, že byli zapojeni do jakékoliv bojové činnosti.
Rafiq ur Rehman je pákistánský učitel, který podobný příběh převyprávěl přímo v USA v Capitol Hill, kde vystoupil minulý týden. Řekl, že vláda a média tvrdí, že při útoku dronu na severozápadě Pákistánu v říjnu 2012 bylo zabito několik ozbrojenců. Ve skutečnosti byla zabita jeho 67 letá matka, když se svými vnoučaty sbírala zeleninu.
Human Rights Watch i Amnesty International zdokumentovaly několik dalších případů podle stejného vzoru.
Vzor je tak všudypřítomný a opakující se v celé Obamově válce drony, že by se dal strávit měsíc katalogizací každého případu. Důvěřivost většiny Američanů projevující se přijmutím tvrzení vlády, že zabíjí ozbrojence a ne civilisty mě vedlo k některým mým vlastním tweetům:
Pokud slepě věříte každému tvrzení vlády, že její drony zabily ozbrojence Al-Kajdy, jste naivní trouba.
Jste nejenom naivní trouba, ale vědomě ignorujete snadno dostupné vyvracející důkazy. Jste dvojnásobný naivní trouba.
Překlad Messin, 6.11.2013