Polsko u Evropského soudu za umožnění mučení lidí unesených CIA

globe-32299_960_720

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ECHR) začal projednávat kauzu tajných věznic CIA na území Polska. Právníci dvou zde dříve zadržovaných mužů obviňují Polsko, že na svém území umožnilo provoz utajeného zařízení CIA, kde docházelo k mučení lidí.

První den tohoto velmi neobvyklého soudního jednání proběhl na žádost polské strany bez účasti médií a veřejnosti.
Britský deník The Guardian přinesl některé podrobnosti. Američané v Polsku zadržené mučili hlavně simulovaným topením, tzv. waterboardingem.. Zadržovaný je přivázán k lavici s vyvýšenýma nohama a přes obličej je přehozeno plátno. Na toto plátno, překrývající ústa a nos, je potom lita voda, což vede u mučeného k prožívání pocitu topení a zdlouhavého dušení.
Dále zadržené nutili nahé stát v různých nepříjemných pozicích a vyhrožovali jim napadením jejich rodin, pokud neposkytnou informace.
Amrit Singh z organizace Open Society Justice zastupuje jednoho z obviněných. Podle Singha „v pondělí u soudu zazněla svědecká výpověď, která potvrdila, že polští představitelé falšovali materiály o letových plánech a pomáhali při utajování operací CIA.“
Crofton Black z londýnské lidsko-právní organizace Reprieve k případu řekl:
„Právě jsme slyšeli ohromující a nesporný důkaz, že CIA provozovala tajné mučící věznice na polském území a s vědomím polské vlády. Přestože k tomu měla mnoho příležitostí, polská vláda selhala v zabránění tomuto, i když věděla, že vězni byli takto drženi mimo jakýkoliv právní rámec a mučeni CIA v jejich vlastní zemi.“
„Je také zřejmé, že vyšetřování této věci polskou vládou nebylo ve skutečnosti nic jiného, nežli kouřová clona, a ve skutečnosti ani nebylo vedeno za účelem se dostat k pravdě,“ dodal Crofton Black.
Podle vyjádření polského činitele u soudu bylo Polsko jedinou zemí, která údajně „prováděla skutečné vyšetřování.“ Činitel se dále odvolával na povinnost zachovávat mlčenlivost ohledně vztahů USA – Polsko.
Evropský soud v budoucnu ještě čekají další kauzy tajných věznic CIA v dalších dvou ve vztahu k USA podobně „suverénních“ zemích – Rumunsku a Litvě.
Messin, 4.12.2013