Z Afghánistánu už nikdy neodejdeme

globe-32299_960_720

Obamův příslib věčné podpory

Justin Raimondo, Antiwar.com
Také si myslíte, že se stahujeme z Afghánistánu? Prezident to ohlašoval v hojné míře: jednou v roce 2011, jednou v roce 2012, a jednou v roce 2013. Takže pokud někdo říká něco dostatečně často, znamená to nutně pravdu? No samozřejmě, že nikoliv. A už vůbec ne v tomto případě, protože NBC News shrnula následující:
„Zatímco většina Američanů byl vedena k přesvědčení, že válka v Afghánistánu brzy skončí, z návrhu klíčové afghánsko-americké bezpečnostní dohody získané NBC News vyplývá, že Spojené státy jsou připraveny zajistit udržení vojenských základen v Afghánistánu na mnoho let dopředu, a zaplatit podporu stovkám tisíc afghánských bezpečnostních sil.“
„Rozsáhlý dokument, stále nepodepsán USA a Afghánistánem, má potenciál umístit v Afghánistánu tisíce amerických vojáků a utratit miliardy dolarů daňových poplatníků v USA. „
„Tento dokument popisuje něco, co vypadá jako začátek nového vojenského angažmá v Afghánistánu s otevřeným koncem, ve jménu pokračování výcviku a boje proti Al-Kajdě. Válka v Afghánistánu nevypadá jako ukončovaná, ale jako obnovovaná pod novým zredukovaným termínem US – afghánská.“
Odcházíme, říká Obama – až nato, že nikoliv. V připravované afghánsko-americké bezpečnostní dohodě o spolupráci na straně 25 stojí:
„Smluvní strany souhlasí s pokračováním náležitých amerických vojenských operací za účelem porážky Al-Kajdy a jejích přidružených skupin, a souhlasí s tím, aby pokračovaly v úzké spolupráci a koordinaci za tímto účelem. „
Neexistuje žádný konec téhle války. Vždycky jsme věděli toto: jaký útočník si kdy nakonec podrobil Afghánistán? Ani Britové, ani Rusové, dokonce ani Alexandr Veliký. Skutečně si myslíme, že budeme výjimkou?
Zmíněná dohoda má pár sporných bodů: afghánský prezident Hamíd Karzáí původně požadoval ustanovení, zakazující americkým vojákům vstup do afghánských domovů a jejich prohledávání. Tohoto se určitě Washington nevzdá, a tak byla klauzule po mnoha posunech dopředu i dozadu nakonec vynechána. Namísto toho napsal prezident Obama Karzáímu slibující dopis, že američtí vojáci nebudou vstupovat do afghánských domovů „ kromě mimořádných situací, zahrnujících naléhavé ohrožení života a zdraví amerických občanů. „
Překlad: nenáviděné „noční nájezdy“ budou pokračovat. Stejně tak nespoutané chování amerických vojáků, jejichž brutalita je učinila všeobecně nenáviděnými. Dalším velkým sporným bodem byla stejná otázka, kterou zamítla smlouva s Iráčany: záležitost, zda budou američtí vojáci podléhat místním zákonům a jurisdikci místních soudů.
To je něco, co Američané nikdy nedovolí. Raději by stáhli z Iráku všechny své „bojové jednotky“ , nežli by dovolili iráckým soudům vynášet rozsudky nad americkými vojáky. Koneckonců, k čemu mít impérium, pokud by dobyvatelé podléhali zákonům podmaněných? Nakonec Karzáí souhlasil s poskytnutím imunity americkým vojákům – a pak se snažil od dohody co nejvíce distancovat, když prohlásil, že by měla být odložena a schválena Velkou džirgou.
Dalším klíčovým ujednáním je vládnutí vojenským zařízením. Zatímco podle textu dohody se USA oficiálně vzdávají „trvalých základen“, některé oblasti jsou ve skutečnosti vyčleněny k „výhradnímu“ použití Američanů, a nejsou zmíněny žádné limity. Text zní:
„Afghánistán zmocňuje síly Spojených států vykonávat veškerá práva a pravomoci v rámci dohodnutých objektů a ploch, které jsou nezbytné pro jejich použití, provoz, obranu nebo řízení, včetně práva provádět nové stavební práce.“
Kromě toho text říká, že USA jsou „zavázány“ poskytnout přiměřenou částku peněz na výcvik a vyzbrojování afghánských vojáků. Částka není upřesněna. Dohoda by měla mít účinnost od 15.ledna 2015 a zůstat v platnosti až do „konce roku 2024 a dále“.
Pokud bude dohoda podepsána, měla by ponechat asi 15.000 amerických vojáků jako „zbytkové“ síly, třebaže prezident může poslat vždycky další.
Pakt Obama-Karzáí tak spíše než ukončení války stanovuje to, co by se dalo nazvat okupací Afghánistánu a trvalým pokračováním vojenských operací americké armády v regionu. Dohoda dokonce plánuje pro tuto novou americkou kolonii místo v ročním rozpočtu, bez žádného časového omezení toho všeho. „2024 a dále“.
Dohoda znamená, že v Afghánistánu budeme navždy, povinni bránit nejen jeho vládu, ale i zajišťovat alespoň její minimální fungování. A když už se chystáte brzy tiše zbavit Karzáího – afghánská „ústava“ mu nedovoluje znovu kandidovat – pravděpodobně ho nahradí někdo stejně potrhlý (a nepopulární). Což znamená, že budeme muset začít znovu, opřeni o ze své podstaty nestabilní centrální vládu v Kábulu – její pravomoc jen stěží překračuje hranice města.
Z téhle šlamastyky se nejde vymanit – je to zkrátka souhrn našeho velkého „vítězství“ v Afghánistánu.
Měla to být „dobrá“ válka, ta „špatná“ irácká – byla špatná, protože byla zahájena republikánským prezidentem. Tahle afghánská byla válkou všech – kromě nejoddanějších zastánců míru (a samozřejmě, nás liberálů) – byla to dobrá válka, v podstatě jen válka obranná. Oni nás napadli dřív, že jo? Tak jsme tam šli a – o dvanáct let později jsme tam pořád, bez náznaku toho, že někdy v brzké době odejdeme.
Už v roce 2001 jsme varovali před budováním států a otevřeně říkali: :“Zabijte je a vypadněte“. Ani se smrtí Usámy bin Ládina a téměř zaniklou Al-Kajdou před mnoha měsíci ale přesně tohle Washington neudělal – ale skutečné cíle „války proti terorismu“ nemají nic společného s Al-Kajdou, pokud vůbec kdy měly.
V roce 2001 se americká vláda rozhodla přesunout na Blízký východ a efektivně zřídit vojenskou kontrolu nad celým regionem. Invaze do Afghánistánu, zdánlivě vedená kvůli pronásledování Al-Kajdy byla jen způsobem, jak dostat naší nohu do dveří, abych tak řekl. Následná historie regionu – invaze do Iráku a Libye, vojenský tlak na Sýrii a Irán – upozorňuje na americký bitevní plán pro tento region.
Obama řekl, že se budeme stahovat z Afghánistánu, ale také řekl: „Pokud se vám líbí vaše pojištění, můžete si ho ponechat“ – a víme jak to dopadlo.
Poučení z Afghánistánu by mělo být dostatečně jasné: žádná zámořská intervence nikdy opravdu nekončí. Podívejte se na Německo: Druhá světová válka probíhala už před více než sedmdesáti lety a naši vojáci jsou tam pořád, stejně jako jsou pořád umístěni v Japonsku. Pokud při sedmdesátém výročí začátku afghánské války zůstanou američtí vojáci stále v této bohem zapomenuté díře, bude někdo překvapen?
Překlad Messin, 28.11.2013