Polsko se snaží oddálit přiznání o zapojení do tajných věznic CIA

globe-32299_960_720

Generální prokurátor Polska včera oznámil, že se Polsko hodlá odvolat proti rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Ten už v červenci konstatoval, že země na svém území hostila tajné vězení CIA.

Podle obhájců lidských práv se tímto krokem vláda snaží oddálit okamžik, kdy bude nucena přiznat své zapojení do sítě „černých míst“ (tajných mučících věznic) CIA.

Poláci si nepřejí zveřejnění žádných podrobností o zpravodajské spolupráci s CIA s klasickým argumentem o „ohrožení národní bezpečnosti“. Tento argument s oblibou využívají i Američané, pokud chtějí utajit jakoukoliv špínu, jako mučení a podobně.

„Je to další taktika zdržování“, říká Julia Hall z organizace Amnesty International.

„Soud vydal jednoznačné a dobře odůvodněné rozhodnutí, které je výstižné a naprosto adresné ke všem záležitostem“, říká Amrit Sinhg z americké organizace Open Society Justice, která pomáhala dostat případ k soudu. „Nevidíme důvody dalšího přezkumu“, dodal Singh.

Štrasburský soud v červenci rozhodl, že Polsko porušilo své závazky ohledně lidských práv tím, že umožnilo CIA zadržovat lidi na svém území, aniž jim byl umožněn soud, nebo přístup k právníkům.
CIA od roku 2002 začala provozovat po světě síť tajných věznic. Jedná se o následující země: Thajsko, Litva, Rumunsko, Polsko. Afghánistán, Džibuti, krátce Guantánamo Bay. Tam docházelo k mučení osob, z nichž některé zemřely.

I když se ví o většině míst, kde docházelo k mučení, CIA úspěšně cenzurovala podrobnosti a množství hrozných věcí, kterých se tam její lidé dopustili. Přestože se u různých soudů prokázala existence těchto věznic v konkrétních zemích, CIA ve vlastních zprávách pro Kongres vše skrývá za pseudonymy – např. „země A“, či „země B“. Stejným způsobem skrývá i konkrétní odpovědné osoby a své zaměstnance.

Podobně je utajována i přeprava unesených osob, kterou zajišťují různé soukromé letecké společnosti. Na jejich přepravě se podílely i další země, na jejichž území sice mučící střediska přímo nebyla, nicméně letadla s unesenými lidmi nechaly na svém území vesele přistávat. Nejméně jedno takové přistálo proběhlo kdysi i u nás v Praze. Tehdejší ministr vnitra Langer v televizi na dotazy novináře na zmíněné letadlo reagoval poznámkou o „spojeneckých závazcích“. Tohle kouzelné slovní spojení je u nás často účelově používané k zamlžení reality.

 

Messin, 22.10.2014

Zdroje:

http://www.todayszaman.com/world_poland-says-to-appeal-european-court-ruling-on-cia-jail_362271.html

http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/184985,Poland-to-appeal-Strasbourg-CIA-ruling

http://www.thewesternnews.com/opinion/cia-still-hiding-the-worst-details-of-black-sites/article_f05b5c88-45a8-11e4-be63-df9aefdc5ec4.html