Osvobození syrského města Adra a rukojmích eskader smrti sponzorovaných USA

globe-32299_960_720

Prof. Tim Anderson, Global Research

Můj poslední den v Damašku se k nám na pozdní oběd připojil náš vojenský přítel Sam. Nicméně nemohl jíst, protože se mu zvedal žaludek z toho, co právě viděl v průmyslovém satelitním městečku Adra.

Syrská armáda postupně osvobodila ohromné množství obyvatel, kteří byli drženi více než dva týdny jako rukojmí tisíci ozbrojených bojovníků, podporovaných ze zahraničí, především s Al-Kajdou propojenou Jabhat al Nusrou.
Sam byl povolán jako dobrovolník National Defence Force, aby pomohl evakuovat do bezpečí několik tisíc průmyslových dělníků a jejich rodin. Viděl „naše vojáky, teroristy, ženy“ mrtvé nebo zraněné všude kolem po zemi. Fotografie zveřejněné 30. prosince syrskou arabskou tiskovou agenturou (SANA) ukazují velké davy lidí miřících do bezpečí.
Press TV citovala syrského ministra sociálních věcí Kinda al Shammata, jak říká, že z Adry bylo v neděli 29. prosince evakuováno více jak 5.000 lidí, zatímco agentura SANA hlásila dalších 6.000 osvobozených v úterý 31.prosince.
Podle agentury SANA se průmyslového města s přibližně 20.000 obyvateli ve středu 11. prosince zmocnily „ozbrojené teroristické skupiny“, které jsou členy Jabhat al Nusry.
Ruská televize (RT) hlásila 17.prosince na základě svědectví uprchlíků, že bylo zavražděno asi 80 civilistů. Osoby, které činy spáchaly, nazývali obyvatelé města Adra „stínači“ (hlav) („the decapitators“).
„Měli seznamy státních zaměstnanců“ řekl muž, co uniknul z Adry.
„Šli na adresy, které měli…donutili lidi vyjít ven a podvolit se takzvaným šaría soudům…Odsoudili je ke smrti useknutím hlavy… Nejstarším bylo pouhých 20 let. Viděl jsem je na vlastní oči. Zabili čtrnáct lidí mačetou.
Ministr Kinda al Shammat řekl RT:
„Civilisté nám řekli, že pracovníci pekárny v Adře byli všichni popraveni a spáleni (v pekařských pecích) během prvních hodin útoku. Celé rodiny byly zmasakrovány. „
Další uprchlík řekl RT:
„Zabili každého na policejní stanici Adra Ummalia. A zabili všechny v nemocnici Adra Ummalia, kde pracuje moje sestra. Zůstala naživu jen proto, že ten den nedorazila do práce.“
Bezhlavá těla z Adry byla teroristy hrdě vystavována a široce publikována (Alalam News and Intifada Palestine, 17. a 20. prosince) Uťaté hlavy také spatřeny pověšené na stromech.
Zdroje v syrské vládě a armádě odhadují podíl cizinců mezi ozbrojenými gangy v rozmezí 70 až 85 procent. Všichni financování a vyzbrojovaní několika monarchiemi v Perském zálivu, zejména blízkým spojencem Washingtonu – Saúdskou Arábií. (podívejte se na : http://sana.sy/eng/22/2013/08/17/497676.htm )
Syrský velvyslanec u OSN Dr. Bashar al-Jaafari, obvinil saúdskou, katarskou a tureckou rozvědku z financování a vyzbrojování teroristů v jeho zemi (SANA, 18. prosince). Dne 30. prosince Sýrie oficiálně požádala Radu bezpečnosti OSN, aby trestně stíhala Turecko a další země, které pomáhají teroristům volně přecházet do Sýrie.
Na otázku, co mohlo skupiny motivovat k obsazení Adry, odpověděl Sam s dalším syrským vojákem, že chtěli „ztrestat syrské lidi“ za to, že je nepodporují. Jiní spekulovali, že se neustálými strašnými útoky na Damašek a útoky na nemocnice, školy a zdroje energie pokoušejí těsně před zahájením druhého jednání v Ženevě prezentovat obraz zhrouceného státu. To by mohlo posílit ruku Washingtonu při jeho touze po „přechodném režimu“.
Operace Adra byla v každém případě odsouzena k záhubě. Armáda město rychle obklíčila, zatímco gangy hrozily v případě jejího postupu zabitím rukojmích. Ale po mnoha dnech taktické hry „na kočku a myš“ armáda do města pronikla. Zatím není jasné, jaké byly ztráty všech stran a kolik obyvatel zůstává uneseno.
Západní média masakr v Adře a masové únosy sotva zmínila. Jedna zpráva UPI jí prezentovala jako „násilí na obou stranách“ (16. prosince), snažíc se čelit Adra „obvinění“ tvrzením o bombardování ozbrojených skupin ukrytých v Aleppu syrskou armádou. Podle UPI se „obě strany navzájem obviňovaly z vraždění, když opozice řekla, že syrské jednotky bombardovaly Aleppo a vláda říká, že islámští rebelové popravovali civilisty. „
Bombardování ozbrojených skupin okupujících části Aleppa syrskou armádou bylo vylíčeno jako bombardování civilistů, s mnoha zabitými dětmi. Avšak jediným informačním zdrojem o údajných dětských obětech byly skupiny úzce příbuzné ozbrojeným gangům, jako například jeden muž, v Británii sídlící „Syrské organizace pro lidská práva“ (spoléhající na Reuters, BBC, NBC, UK Independent, the Jerusalem Post, Sky News a UK Guardian) a „Syrská revoluční generální komise“ spolu se skutečnými „povstaleckými“ bojovníky (Al-Jazeera).
SANA hlásila 15. prosince, že Světová federace odborových svazů (SOF) a Mezinárodní konfederace arabských odborových svazů (ICATU) důrazně odsoudily zločiny v Adře.
Jedná se o další zvěrstvo západních médií – podílejících se na nejnovější kampani za „změnu režimu“ a pokoušejících se to vymazat z historie. Je však jisté, že Syřané jen tak rychle nezapomenou.
Fotografie z osvobození civilistů z města Adra najdete na této stránce:http://sana.sy/eng/21/2013/12/30/520148.htm
Překlad Messin, 8.1. 2014
 
 
Zdroj: http://www.globalresearch.ca/the-liberation-of-the-syrian-city-of-adra-held-hostage-by-us-sponsored-death-squads/5363329