Saakašviliho policie v Gruzii při brutální akci od rána zatýká členy opozice a hnutí Anti-Soros

globe-32299_960_720

V brzkých ranních hodinách podnikly policejní jednotky gruzínského prezidentaSaakašviliho brutální razie na asi 60 místech po celé Gruzii. Cílem byly kanceláře opozičních stran a hnutí. Zatčeno bylo nakonec 29 lidí. Režim ospravedlnil razii hrozbou „spiknutí s cílem svrhnout prezidenta Saakašviliho.“

Mezi zadrženými je kromě politických představitelů opozičních stran i Maja Sarišvili – představitelka hnutí Anti-Soros. Americký spekulant maďarského původu George Sorostotiž financoval gruzínskou „růžovou revoluci“, podobně jako „oranžovou“ na Ukrajině a později dokonce vyplácel ze svých fondů mzdu Saakašvilimu i jeho vládě. Dá se tedy bez přehánění říci, že prozápadní Saakašvili byl v Gruzii doslova dosazen Sorosem, který už například v minulosti přispěl 100 miliony dolary na násilné svržení Miloševiče v bývalé Jugoslávii.

Organizace Anti-Soros správně poukazuje na skutečnost, že díky výše zmíněným faktům je země v podstatě řízena zvenčí a upozorňují, že Soros je další rukou uplatňování zájmů Spojených států a připomíná slova G. Bushe, že nenásilné revoluce vpostsovětském prostoru „odpovídají národním zájmům USA“.

Další důležitou věcí je skutečnost, že soud ve Štrasburku má 18.září začít projednávat žalobou gruzínské mimoparlamentní Strany práce, která se domáhá uznání vlády prezidenta Michaila Saakašviliho a nynějšího Parlamentu za nelegitimní.

Podle podané žaloby v listopadu 2003 Michail Saakašvili po dohodě s tehdejším prezidentem Eduardem Ševardnadzem inscenoval události známé jako „revoluce růží“ a uchvátil moc pod záminkou manipulací s volebními výsledky proběhlých parlamentních voleb. Pod „revolučním“ tlakem potom Nejvyšší soud Gruzie údajně nezákonně rozpustil nový Parlament, ačkoli toto právo náleží pouze Ústavnímu soudu. Nezákonné bylo podle Strany práce také „prodloužení funkčního období starého parlamentu zvoleného v roce 1999, který potom svévolně a v rozporu se zákonem přijal ústavní změny,“ na jejichž základě se v roce 2004 konaly předčasné prezidentské a později „opakované“ parlamentní volby.

Tolik tedy k závažnému politickému pozadí. Další zajímavé podrobnosti naleznete na stránkách www.publica.cz

Saakašviliho režim dokonce dnes v očekávání nepokojů umístil v ulicích Tbilisi tanky a obrněné vozy. Naše média podle očekávání mlčí.

Messin, 6.9. 2006

ZDROJE:

http://www.publica.cz

http://www.interfax.com/3/190607/news.aspx

http://en.rian.ru/world/20060906/53575823.html