CNN napomíná stanici Al Jazeera: jsou přednější témata než počty mrtvých civilistů

globe-32299_960_720

Zatímco se v iráckém městě přibývají oběti americké odvety za brutální zabití čtyř amerických civilistů, je katarská stanice Al Jazeera jedinou televizí, která dokumentuje situaci uvnitř města, jedinou stanicí, která přináší snímky zkázy, zmaru a civilních obětí – včetně žen a dětí. Když však dělala v pondělí 12. dubna redaktorka stanice CNN Daryn Kagan rozhovor se šéfredaktorem sítě Al Jazeera Ahmedem Al-Sheikem (rozhovor, který poskytl jedinečnou možnost získat relevantnější informace o událostech ve Falludži), využila novinářka CNN této příležitosti k položení otázky, zda vůbec civilní oběti jsou tím, o co ve Falludži jde.

Al Jazeera byla nedávno kritizována americkými činiteli, kteří tvrdí, že irácké oběti jsou z 95 procent “muži ve věku přiměřeném vojenské službě”. Al Jazeera potom podle nich kazí obraz o působení Spojených států, když ukazuje zabité civilisty. “Přelaďte kanál na legitimní, spolehlivou, poctivou stanici,” vzkázal obyvatelům Iráku mluvčí americké armády Mark Kimmitt, “stanice, které ukazují, Američany, jak záměrně zabíjejí ženy a děti, nejsou legitimními zdroji zpráv. To je propaganda, to jsou lži.”

Právě těmito obviněními začal rozhovor redaktorky CNN se šéfredaktorem katarské stanice, který na svých stránkách komentuje organizace FAIR (Fairness and Accuracy in Reporting), která mezi jiným zkoumá přístup médií k nejrůznějším událostem. Kagan citovala americké činitele, podle nichž mohou zprávy a snímky, které Al Jazeera vysílá, jen přilít olej do ohně – a posílit pocit frustrace a zlosti mezi Iráčany, nikoli pomoci vyřešit problém.

Poté, co Al-Sheik bránil práci své stanice jako “pečlivou” a ony snímky jako ty, které vyjadřují, co se tam děje, položila Kagan otázku, zda není “celý ten příběh větší, než aby byl jen o prostých počtech, se vším respektem k iráckým civilistům, kteří ztratili své životy, zda není ten příběh vetší, než aby byl jen o číslech lidí, kteří byli zabiti, či o faktu, že možná byli zabiti armádou USA” a poukázala, že by se média měla věnovat spíše “povstalcům, lidem, kteří se snaží vyvolat ve Falludži problémy, kteří se mísí mezi civilisty, čím vlastně umožňují, aby bylo zabito více civilistů”, že by se měla zaměřit na “příběh, který je o tom, co dělají iráčtí povstalci, kromě toho, jaká je odpověď americké armády”.

Argument CNN, že větším tématem než smrti civilistů je to, “co dělají iráčtí povtslaci”, kteří provokují “odpověď” USA, je alarmující, uvádí zpráva FAIR a dodává: Zejména ve světle toho, že činitelé Spojených států popírají civilní oběti, jsou snímky žen a dětí zabitých armádou USA důkazem, který musí být viděn.

Al Jazeera však není k smůle činitelů USA jediným zdrojem, který popisuje realitu v Iráku jinak než Spojené státy, připomíná FAIR.

Rahul Mahajan, americký novinář, který je ve Falludži, odhaduje, že z celkem 600 iráckých obětí zabitých ve Falludži bylo 200 žen a 100 dětí, přičemž byli mnozí z mužských obětí civilisté, kteří nebojovali. Uvedl, že viděl “mladou dívku, osmnáctiletou, zastřelenou dohlavy”, mladého chlapce s velkým vnitřním krvácením na klinice. Mahajan vypovídá, že Američané město ostřelovali dělostřelectvem, ale zejména snipery – přičemž byly jedním z cílů sanitky. O nasazení sniperů vypovídá též americký novinář Dahr Jamail: „Obyvatelé Falludži říkají, že američtí mariňáci zahajují palbu náhodně, na neozbrojené civilisty a napadli též jasně označené sanitky.”

/převzato z www.part.cz 16.4.2004/