Otázky kolem počtu mrtvých civilistů v Iráku

globe-32299_960_720

Počet mrtvých iráckých civilistů při zásahu proti Iráku se podle oficiálních odhadů nevládních organizací pohybuje mezi čísly 11.164 až 13.118. To se můžeme dozvědět i například na webu Iraq Body Count. Američané se už několikrát nechali slyšet (např. bývalý mluvčí CENTCOMu generál Tommy Franks), že mrtvé irácké civilisty nepočítají. Výše uvedená čísla nezahrnují úmrtí iráckých vojáků, která jsou zcela jistě do tisíců. Tato čísla jsou spíše konzervativním odhadem, který se spoléhá na různá hlášení a tak mnohá úmrtí mohla zůstat neohlášená. Západní novináři se z bezpečnostních důvodů nevydávají příliš často vně Bagdádu a zůstávají v hotelích. Tato skutečnost také vede k dalším mezerám v informacích o civilních obětech. Podle televize Al-Jazeera provedla nedávno „skupina iráckých aktivistů a akademiků“ podrobný průzkum a ve spolupráci s nemocnicemi a hrobníky se dostali až k číslu 37.000 mrtvých civilistů.

Eric Margolis ve svém posledním článku kde srovnává George Bushe s generálem Custrem (arogantní, umíněný a svéhlavý blázen, který odmítal všechna varování a rezolutními rozkazy přivodil katastrofální porážku u Litte Big Hornu) cituje číslo 20.000 iráckých civilních obětí. 11.000, 20.000, 37.000 — není možné zjistit, kolik jich skutečně je. A to čísla neobsahují počty mrtvých iráckých vojáků (ta se jak to vypadá z nějakého důvodu nepočítají) Můžeme si říci, že mrtvých může být klidně 25.000. V porovnání s přibližně 900 mrtvými Američany by toto mohla být čísla typická pro nějakou koloniální válku 19.století. Tehdy bylo pravidlem, že na jednoho obyvatele Západu zemřelo 10-20 „domorodců“.

V dnešních Lidových novinách (6.8.2004) nám sděluje mluvčí ministerstva zahraničí ČR Vít Kolář, že „Česká republika jednoznačně odmítá vraždění civilistů, a že je to projev barbarství“. Tato slova se samozřejmě netýkají výše uvedených počtů civilistů zabitých při Američany vynucené válce proti Iráku. Kolář těmito prohlášeními zdůvodňuje pouze vytrvání českých vojáků v Iráku a to, že se Česká republika nenechá zastrašit únosy a vydíráním teroristů. Jinak se česká diplomacie k iráckým mrtvým raději vůbec nevyjadřuje. A to ani v případě stovek mrtvých civilistů při americkém bombardování Fallúdži, které se například v Británii docela propíralo. Dotazy na Fallúdžu našim politikům díky místním novinářům nehrozí.

Pro úplnost ještě údaje o počtu všech unesených lidí v Iráku. Bylo jich celkem kolem 70ti a počet lidí zabitých únosci je podle agentur 8 – 9 osob…

 

Messin, 6.8.2004