Právníci přidělení Miloševičovi se chtějí odvolat proti rozhodnutí soudu o jejich jmenování

globe-32299_960_720

Včera se objevila zpráva, že dva právníci přidělení Miloševičovi – Steven Kay a Gillian Higginsová (ve zprávě ČTK bůhvíproč popisovaná jako muž – citace „dvěma advokáty Stevenem Keym a Gillianem Higginsem“!!) chtějí podat odvolání proti svému jmenování. K tomu, aby se odvolací senát mohl zabývat jejich žádostí, musí mít souhlas soudců.

Miloševič od počátku odmítá s přidělenými obhájci komunikovat s poukazem na právo se obhajovat sám, které je ve stanovách samotného ICTY. Paradoxní je, že Gillian Higginsová se na začátku procesu podílela na přípravě žaloby proti Miloševičovi, později působila ve skupině „přátelé soudu“ a nyní mu byla přidělena jako jeden ze dvou obhájců.

Několik svědků, jako například pět Francouzů už dalo jasně najevo, že nebudou odpovídat u soudu na dotazy advokátů jmenovaných ex offo a nepředstoupí před soudce, pokud je nebude vyslýchat sám Slobodan Miloševič.

Kay a Higginsová možná už neměli žaludek na pokračování a zdůvodnili svůj krok tímto: „Pozice obžalovaného je taková, že obhájci přidělení soudem, mu nebudou moci zajistit obhajobu tak jako on sám“ Dále uvedli, že „rozhodnutí soudu zbavit obžalovaného práva na vlastní obhajobu porušuje spravedlnost procesu“.

Miloševič prohlásil, že za tři dny jeho obhajoby vyslechl tribunál pouze dva svědky z tak velkého množství, což ukazuje na snahu soudců jeho obžalobu rozmělnit a okleštit.

Dále řekl „žádám, aby mi bylo navráceno právo hájit se sám, kterého jste mne zbavili v rozporu s mezinárodním právem i vašimi stanovami „…,v ten okamžik soudce Robinson rychle vypnul Miloševičovi mikrofon.

Zpráva o odvolání obhájců se objevila pouze v jednom našem deníku – Hospodářských novinách. „Odborník“ tohoto listu na Balkán – Martin Ehl, který poslušně dodržuje pravidla propagandy Impéria, k tomu přirozeně mlčí. List uvedl pouze výtah ze zprávy ČTK, ve kterém chybí ( ne náhodou) dvě věty, které obsahují vyjádření obou obhájců ke svému kroku. Originální zprávu ČTK je možno přečíst na webové stránce ČTK České noviny zde: http://www.ceskenoviny.cz/svet/index_view.php?id=88422

Ty dvě věty, které byly vynechány zní: „Pozice obžalovaného je taková, že obhájci přidělení soudem, mu nebudou moci zajistit obhajobu tak jako on sám, “ zdůvodnili svůj krok Kay a Higgins. Shodně s obžalovaným tvrdí, že rozhodnutí soudu zbavit ho práva na vlastní obhajobu „porušuje spravedlnost procesu“.

 

Messin, 10.9.2004