Bývalý velvyslanec Kanady J. Bisset vzkazuje do Haagu: Nechci být součástí parodie na spravedlnost

globe-32299_960_720

Situace v Haagu se vyhrocuje. Včera byl proces se Slobodanem Miloševičem odročen na 12.října. Soudci sdělili médiím, že důvod je ten, aby obhájci měli více času na přípravu obhajoby. Toto sdělení ale deformuje realitu. Ta je následující:

Jeden z vnucených obhájců Steven Kay oznámil toto úterý 14.9.2004: „Požádáme o přerušení procesu, než se rozhodne o odvolání proti našemu jmenování“.Oznámil Steven Kay za sebe i svého kolegu. (ČTK 14.9.04) Oba obhájci se totiž odvolali proti rozhodnutí o svém jmenování s ohledem na právo obžalovaného hájit se sám a na spravedlnost procesu.

ČTK 15.9.04: Soud odmítl žádost Stevena Kaye, aby Miloševičovi bylo umožněno klást jako první otázky svědkům a vést si celou obhajobu. Kay tedy požádal soud o odročení procesu, dokud odvolací senát nerozhodne o žádosti vrátit Miloševičovi právo zastupovat se, jak to dělal i v první fázi procesu věnovaného obžalobě.

Mnozí svědkové z USA, Francie, Kanady a Ruska odmítají přijít na protest proti rozhodnutí soudu vnutit Miloševičovi obhájce.

Miloševič přečetl v soudní síni dopisy několika zahraničních diplomatů, kteří nyní odmítají svědčit. Kanadský velvyslanec James Bisset napsal: „Nechci být součástí této parodie na spravedlnost“ a označil proces za „stalinistickou soudní show“. Další potenciální svědek napsal, že přijede k soudu v Haagu jedině v případě, že se bude Miloševič moci sám hájit.

„Věřil jsem a věřím i nyní, že jste nevinen v bodech obžaloby“, citoval Miloševič amerického diplomata George Kenneyho. Tento bývalý šéf odboru ministerstva zahraničí USA pro Jugoslávii, označil slyšení u soudu za nespravedlivá.

Miloševič včera znovu žádal, aby soud znovu změnil rozhodnutí a dovolil mu ujmout se své vlastní obhajoby. Odmítl nabídku, že bude moci položit svědkům dodatečné otázky poté, co je vyslechnou obhájci, a řekl, že nebude „asistentem pana Kaye“. Popřel, že by sám žádal svědky, aby k soudu za těchto okolností nechodili. „Jsou to rozumní lidé, je na nich, jak se rozhodnou,“ řekl. Tolik ukázky ze zprávy ČTK z 15.9.04.

 

Naše média o včerejším vývoji – všude ticho a jedno zkreslení v Hospodářských novinách

Bylo zajímavé udělat průzkum práce našich médií ohledně informování o posledních dvou dnech v Haagu. I když výsledek nebyl nijak překvapující. Kromě televizních stanic mlčí i hlavní tištěné deníky. Včetně objemné MF Dnes ve vlastnictví německých majitelů, která je hlavní tiskovinou většiny obyvatel Prahy a nejprodávanějším deníkem. Výjimkou jsou Hospodářské noviny, které ale zprávu ČTK hodně zkrátily a úplně vynechaly nevhodné informace.

Nyní Vám nabízím ukázku toho, jak tahle propaganda pracuje. Zde je originál zprávy z ČTK, kterou celou zveřejnil pouze neplacený server www.Lidovky.cz. Originál na lidovkách je zde: http://lidovky.centrum.cz/svet/clanek.phtml?id=293028&b

 

Části, které jsou zvýrazněny tučně, byly vynechány redaktory Hospodářských novin:

HAAG 15. září (ČTK) – Proces se Slobodanem Miloševičem byl dnes odročen na 12. října, aby jeho obhájci jmenovaní soudem měli více času na přípravu obhajoby. Předseda soudu Patrick Robinson tak vyhověl žádosti jednoho z obhájců Stevena Kaye, který požádal soud, aby zvážil situaci, kdy obžalovaný odmítá spolupracovat s advokáty a řada svědků obhajoby odmítá předstoupit před soud.

Nejméně 20 Miloševičových svědků, včetně vysoce postavených zahraničních politiků, odmítlo před soudem svědčit, dokud nebude bývalému prezidentovi umožněno hájit se sám, jak to on požaduje od samého počátku procesu.

Obhájci byli Miloševičovi přiděleni před dvěma týdny na základě tvrzení lékařské zprávy, že není ze zdravotních důvodů sám schopen vést svoji obhajobu. Lékaři se obávají, že chronicky vysoký tlak by mohl obžalovaného, jenž je pod neustálým stresem, ohrozit na životě. Bývalý nejvyšší představitel srbsko- černohorské Jugoslávie však s nimi odmítá komunikovat.

Soud odmítl Kayovu žádost, aby bylo Miloševičovi umožněno klást jako první otázky svědkům a vést si celou obhajobu. Kay tedy požádal soud o odročení procesu, dokud odvolací senát nerozhodne o žádosti vrátit Miloševičovi právo zastupovat se, jak to dělal i v první fázi procesu věnované obžalobě.

„V současné době jsme v nejhorší situaci, jaká může být. Snažíme se, aby proces pokračoval, a jsme velmi znepokojeni tím, jak budeme moci vést obhajobu bez spolupráce obžalovaného a v ovzduší nepřátelství,“ řekl Kay.

I když blíže termín „nepřátelství“ nespecifikoval, řekl, že on ani jeho asistent Gillian Higgins už přímo nekontaktují svědky. Doposud jednali se 48 z 1631 lidí, které má Milošević na seznamu potenciálních svědků. V prvních dvou týdnech obhajovací fáze procesu vypovídali tři svědkové. Ale mnozí další z USA, Francie, Kanady a Ruska odmítají přijít na protest proti rozhodnutí soudu vnutit Miloševičovi obhájce.

Milošević předčetl v soudní síni dopisy několika zahraničních diplomatů, kteří nyní odmítají svědčit. Kanadský velvyslanec James Bisset napsal: „Nechci být částí této parodie na spravedlnost“ a označil proces OSN za „stalinistickou soudní show“. Další potenciální svědek napsal, že přijede k soudu v Haagu jedině v případě, že se bude Milošević moci sám hájit.

„Věřil jsem a věřím i nyní, že jste nevinen v bodech obžaloby,“ citoval Milošević amerického diplomata George Kenneyho. Tento bývalý šéf odboru ministerstva zahraničí USA pro Jugoslávii, onačil slyšení u soudu za nespravedlivá.

Milošević dnes znovu žádal, aby soud změnil rozhodnutí a dovolil mu ujmout se vlastní obhajoby. Odmítl nabídku, že bude moci položit svědkům dodatečné otázky poté, co je vyslechnou obhájci, a řekl, že nebude „asistentem pana Kaye“. Popřel, že by sám žádal svědky, aby k soudu za těchto okolností nechodili. „Jsou to rozumní lidé, je na nich, jak se rozhodnou,“ řekl.

Milošević se u soudu zodpovídá z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy, které spáchaly srbské jednotky za balkánských válek v 90. letech. V procesu, který byl kvůli jeho zdravotním problémům již více než desetkrát přerušen, mu hrozí v případě usvědčení až doživotí.

ko mik

Messin, 16.9.2004