The Guardian: Žádné spojení mezi Miloševičem a genocidou nebylo nalezeno

globe-32299_960_720

Na tribunál ICTY v Haagu, který soudí Slobodana Miloševiče udeřila čerstvá kontroverze. Profesor na univerzitě v Amsterodamu Dr. Cees Wiebes tvrdí, že neexistuje žádný důkaz o spojení Miloševiče a událostí u města Srebrenica v roce 1995. Zabíjení ve Srebrenici přitom tvoří základ obvinění z genocidy v případu Miloševiče. Jenomže Wiebes, který je vedoucím holandské vládní vyšetřovací skupiny, která se kauzou krutostí zabývá (Holanďané měli v Bosně v krizové době vojenský kontingent) tvrdí, že neexistuje žádná spojitost mezi Miloševičem a zločiny ve Srebrenici.

„V naší zprávě, která má kolem 7000 stran jsme přišli k závěru, že Miloševič neměl žádné ponětí o pozdějších masakrech“ řekl Wiebes v rozhlasovém pořadu BBC „Svět o páté“.„To, co jsme nalezli, byl pravý opak. Miloševič byl velmi rozrušen, když se dozvěděl o masakrech“.

Vyhlídka, že bývalý nejsilnější muž Balkánu, by mohl být zbaven nejvážnějšího obvinění, které proti němu bylo vzneseno, je čerstvým úderem už tak dost problematickému případu.

Wiebes vede tým specialistů, kteří mají posoudit roli holandských vojáků při událostech ve Srebrenici. Proto měl přístup k tajným záznamům, klíčovým diplomatům a stovkám svědků. Zatímco zapletení generála Mladiče je nesporné, tak podle Wiebese nehrál Miloševič v případu žádnou roli. Wiebes dále řekl, že je pochopitelné, že byl Miloševič rozrušen, „protože v této fázi války hledal politickou dohodu a tohle nebylo pro něho moc dobré“

Wiebes dále řekl, že jeho tým poskytnul hlavní žalobkyni tribunálu ICTY Carle del Ponte jejich důkazy, ale byl odbyt(!). „Z toho co jsem slyšel od dobrých zdrojů v Haagu, si Carla del Ponte myslí, že jsme příliš odstínění (nuanced) a že nevidíme věci černě a bíle“řekl v pořadu BBC.

Haagští žalobci tvrdí, že to tak nebylo a že naše zpráva není relevantní. Mluvčí ICTY Florence Hartmanová: „Zpráva není součástí trestního řízení týkající se Srebrenice a byla vyhotovena…k jiným účelům“.

Šéf vládní holandské vyšetřovací komise Dr. Cees Wiebes je prvním vysokým kompetentním činitelem, který veřejně vyslovil to, co mnoho zdrojů z Haagu zatím říkalo jen v soukromí – že prostě není žádný důkaz pro obvinění z genocidy.

Messin, 20.10.2004 ZDROJ:http://observer.guardian.co.uk/international/story/0,,1323864,00.html