Haag: Další svědek obžaloby zdiskreditován

globe-32299_960_720

Generál Djosan pokračoval ve svém svědectví ve středu 19.října.

Prvních 90 minut vysílání přenosu procesu bylo nepřístupno, ale když se přenos obnovil, tak Miloševič vyslýchal generála Djosana ohledně svědectví svědka obžaloby Nike Peraje.

Nike Peraj je etnický Albánec, který získal během kosovské války v jugoslávské armádě hodnost kapitána. Kapitán Peraj v červnu 1999 dezertoval z armády a zůstal po jejím stažení žít v Kosovu.

Peraj při svém svědectví v květnu 2002 prohlašoval, že srbští vojáci spáchali v oblastiDjakovica a Meja zločiny. Obvinil srbská vojska z masakru několika civilistů ve vesniciMeja v dubnu 1999.

Kapitán Peraj byl náhodou přímým podřízeným generála Djosana. Generál Djosan ukázal u soudu několik dokumentů, které ukazují, že přikázal, aby mu byly veškeré prohřešky i přestupky hlášeny, a aby také byli viníci potrestáni. Generál Djosan vysvětlil, že NikePeraj jemu, nebo vojenské policii nikdy nenahlásil ani jeden zločin.

Aby dokázal, že ohlášené zločiny byly trestány, tak Djosan ukázal několik dokumentů ukazujících, že byly trestány větší i menší zločiny.

Djosan potvrdil, že obci Meja probíhala během dubna 1999 proti-teroristická operace, ale popřel zabití nějakých civilistů. Řekl, že když armáda vstoupila do vesnice Meja, tak UCK už odešla a nikdo nevystřelil jedinou ránu.

Lidé, kteří zemřeli ve vesnici Meja, zemřeli následkem bombardování NATO. Tento fakt je potvrzen zprávou napsanou Carlou del Ponte. Její zpráva potvrzuje, že NATO vesniciMeja bombardovalo a zabilo několik civilistů. Je potřeba také poznamenat skutečnost, že NATO se snažilo incident nejdříve popírat, aby později nakonec připustilo, že „náhodně“ bombardovalo civilní obyvatelstvo.

Tribunál zakázal Miloševičovi použít zprávu Carly del Ponte. Soudce Robinson vysvětloval, že Miloševič by neměl mít povoleno užívat zprávu k dokázání toho, že se NATO dopustilo válečných zločinů.

Zákaz uložený tribunálem je naprosto absurdní, protože hlavním bodem obhajobyMiloševiče je právě skutečnost, že populace Kosova uprchla právě před bombardováním.Miloševičův postoj je právě ten, že se NATO dopustilo zločinů úmyslným bombardováním civilního obyvatelstva. Tvrdí, že tyto válečné zločiny NATO přiměly lidi, aby z Kosova uprchli.

Zpráva Del Ponteové zakrývá válečné zločiny NATO. Tato zpráva byla sepsána se záměrem omluvit zabíjení civilistů, kterého se NATO dopouštělo. Podle zprávy DelPonteové jsme měli věřit, že „precizní výzbroj“ a „dálkově řízené pumy“ udeřily do civilistů náhodou.. nehoda, která se pouze opakovala u pár tisíc lidí během 78denní bombardovací kampaně.

Generál Djosan ukázal tribunálu svůj deník. Tento dokument obsahoval všechny jím vydané rozkazy a všechny operace, kterých se jeho útvar účastnil. Byla zde také zaznamenána místa, na kterých byly uskutečněny útoky UCK a NATO.

Během svého svědectví generál Djosan poznamenal fakt, že UCK dostala podporu od válečných letadel NATO. Své svědectví tentokrát rozšířil tím, že poukázal na skutečnost, že pravidelná armáda Albánie podporovala UCK palbou na jugoslávskou armádu z jejích pozic uvnitř území Albánie.

Messin, 30.10. 2005 ZDROJ