Human Rights Watch ve zprávě kritizuje mezinárodní síly v Kosovu

globe-32299_960_720

Organizace Human Rights Watch (HRW) sídlící v New Yorku včera zveřejnila svojí zprávu o selhání NATO a policie OSN při březnovém násilí proti srbské menšině v Kosovu. „Síly NATO a policie OSN katastrofálně selhaly při ochraně srbské menšiny během násilností v březnu“ píše se ve zprávě.

Ve zprávě se dále uvádí, že mezinárodní představitelé sice kritizovali kosovsko-albánské vedení během krize, ale ke kritice mezinárodních činitelů, kteří působí přímo v provincii nedošlo.

Mezinárodní síly v březnu pouze chránily holé životy Srbů a jejich domy a kostely nechaly spálit davům zdivočelých Albánců.

Mluvčí NATO plukovník Pieper kritiku odmítá a tvrdí: „tato zpráva vychází z určité pozice a nebere v úvahu úsilí, které vojáci museli vyvinout ke zklidnění situace. Tu jsme zklidnili a zabránili občanské válce“.

R. Denber z HRW říká, že březnové násilí bylo testem, ve kterém mezinárodní společenství propadlo.

Podle zprávy nejméně ve čtyřech případech byly mezinárodní jednotky zamčeny ve svých základnách a albánské davy nechali pálit a ničit srbské domy a kostely. Na základně Svinjare sledovali francouzští vojáci ze své základny jak shořelo 137 srbských obydlí a sousední albánské domy zůstaly nedotčeny.

V dalším městě Prizen zase totálně selhali Němci, kteří byli také zalezlí během vzpoury jako králíci. Více o tom jsem již psal zde:

Vesnice Belo Polje těsně u italské základny byla vypálena do základů.

 

messin, 27.7.2004 zdroj: http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20040726/ap_on_re_eu/kosovo_2

Přidej komentář jako první k "Human Rights Watch ve zprávě kritizuje mezinárodní síly v Kosovu"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*