Kdo povolil a pomohl Chorvatsku provést vojenské operace, kvůli kterým má nyní problémy se vstupem do Evropské unie ?

globe-32299_960_720

Média jsou v posledních dnech plná problému Chorvatska s jeho budoucím možným vstupem do Evropské unie. Tím problémem je uprchlý generál Ante Gotovina. Generál je stíhám za vyhnání téměř 200.000 Srbů z Chorvatska a zavraždění těch, co zůstali ve svých domovech a neuprchli. Haagský tribunál se stíháním Gotoviny snaží vytvořit dojem nestrannosti. Tato „nestrannost“ ale rychle ztrácí důvěryhodnost v souvislosti s absencí stíhání bývalého chorvatského prezidenta Franjo Tudjmana, který nad generálem Gotovinou až do své smrti držel ochranou ruku. Ante Gotovina by nikdy nemohl operace „Blesk“ a „Bouře“ provést bez rozkazu prezidenta Tudjmana. A TudjmanovoChorvatsko, jako klientský stát USA, zase nemohlo nic udělat bez souhlasu Američanů.

Stačí připomenout tyto skutečnosti:

Měsíc před provedením invaze se americký ministr zahraničíWarren Christopher a německý ministr zahraničí Klaus Kinkelsetkali v Londýně s chorvatským diplomatem MiomiremZuzulem. Během tohoto setkání dal Christopher souhlas s vojenskou akcí proti Srbům v Bosně a v Krajině. O dva dny později schválil invazní plán také americký velvyslanec v Chorvatsku Peter Galbraith. Stipe Mesič – prominentní chorvatský politik uvedl, že prezident Franjo Tudjman „obdržel pokyn k postupu od Spojených států. Tudjman může dělat jen to, co mu Američané dělat dovolí. Krajina je odměnou za to, že přijal pod tlakem Washingtonu federaci mezi Muslimy a Chorvaty v Bosně.“ Chorvatský poslanec Mate Mestrovic také prohlásil, že „Spojené státy nám daly zelenou ke všemu co mělo (muselo) být uděláno.“ (1)

 

11.1.2005 svědčil při Miloševičově obhajobě v Haagu plukovník francouzské armády Barriot, který sloužil jako „modrá přilba“ v Krajině . Ten uvedl k operacím „Blesk“ a Bouře“:

Američané vyzbrojili (vybavili) Chorvaty. Řekl také, že kanadští vojáci, kteří byli umístěni ve městě Knin (hlavní středisko Krajiny) během operace „Bouře“ hlásili, že viděli jak se americký personál účastní útoku.

Kromě tohoto přímého zapletení Američanů do této ostudné operace, která vedla k vyhnání téměř 200.000 Srbů z domovů, zabíjení, ničení, rabování jejich majetků a následnému ostřelování kolon civilních uprchlíků děly, také Barriot poukázal na zapojení žoldácké americké firmy MPRI, která podle jeho slov cvičila a radila chorvatským vojákům před jejich akcemi.

Výše uvedené skutečnosti chybí ve všech zprávách našich médií. V této kauze opravdu nejde jen o bývalého dobrodruha, člena Francouzské cizinecké legie a kriminálníka AntehoGotovinu, který se podle informací Lidových novin ze 17.3.2005 v minulosti mimochodem podílel i na výcviku polovojenských jednotek v Guatemale a Argentině !

Ante Gotovina byl prostě jen jedním z mnoha lidí, kteří byli využiti k imperiální politice na Balkáně. Dalším důležitým velitelem a plánovačem při operaci „Bouře“ byl i Albánec a nynější člen „Ochranného sboru Kosova“ (bývalá UCK) AgimCeku. Ten si v klidu užívá nezájmu většiny „svobodných“ médií. Více o jeho zapojení do chorvatské operace v roce 1995 čtěte zde:

http://sweb.cz/messin/agimceku.html

Detailní informace o operaci „Bouře“ také zde:http://sweb.cz/messin/krajina.html

Messin, 18.3.2005

1) „Weekly: U.S. Gave Zagreb ‚Green Light,‘ “ Tanjug (Belgrade), 26 July 1995. „InCroatia, U.S. Took Calculated Risk,“ Stephen Engelberg, New York Times News Service, 12 August 1995. „Cleansing the West‚s Dirty War,“ Joan Phillips, Living Marxism(London), September 1995. „Who Has Given the GoAhead?,“ interview with StipeMesic, Panorama (Milan), 8 August 1995. „The United States Gave Us the Green Light,“ interview with Mate Mestrovic, by Chantal de Rudder, Le Nouvel Observateur (Paris), 10 August 1995.

Přidej komentář jako první k "Kdo povolil a pomohl Chorvatsku provést vojenské operace, kvůli kterým má nyní problémy se vstupem do Evropské unie ?"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*