Většina našich deníků raději neuvažuje o tom, kdo stál za úterním neúspěšným atentátem na kosovského prezidenta Ibrahima Rugovu

globe-32299_960_720

Kosovský prezident Ibrahim Rugova už po několikáté unikl pokusu o zabití. Naposledy to bylo 15.3.2005, kdy jeho autokolonu zasáhla exploze z nastražené nálože při průjezdu kosovskou metropolí Prištinou. Předchozí útok se odehrál loni v březnu, kdy někdo hodil na jeho dům granát z projíždějícího auta. Sám Rugova po posledním útoku řekl k možné identitě pachatelů pouze toto: „bohužel, stále jsou lidé, kteří se snaží destabilizovat Kosovo“.

Zatímco v jiných případech (např. vražda libanonského premiéra Haririho) se média předhánějí v možných spekulacích o pachatelích, pak tomu v tomto případě je najednou jinak. Alespoň tedy co se týče většiny našich deníků a samozřejmě televizních zpráv. Lidové noviny, Hospodářské noviny i Mladá fronta Dnes se k možné identitě pachatelů vyjadřují pouze citací výše uvedeného vyjádření Rugovy. Objevují se také zmínky o minulém útoku s dovětkem „pachatel nebyl dosud vypátrán„. Víc nic. Kdo by v těchto denících čekal zmínku o tom, že po umírněném Rugovovi šla už vícekrát teroristická UCK, čekal by marně. Rugova se dokonce v roce 1999 musel skrýt před UCK v Itálii, což mu připomněl Miloševič v počátcích procesu v Haagu.

Na trhu jsou však naštěstí ještě jiné deníky, než výše zmíněné noviny v německém vlastnictví. Pouze deník Právo se už nebojí rozepsat se o tom, že podle analytiků mohou stát za nejnovějším incidentem radikálové z UCK. Právo píše: „Za nejnovějším incidentem mohou podle analytiků stát albánští radikálové, kteří nesouhlasí s Rugovovou politikou autonomie a prosazují spojení Kosova s Albánií. V této souvislosti bývají jmenovány extremistické kruhy Kosovské osvobozenecké armády (UCK) často napojené na muslimské bojovníky ze zahraničí.“ (Právo, 17.3.2005)

Messin, 18.3.2005

Přidej komentář jako první k "Většina našich deníků raději neuvažuje o tom, kdo stál za úterním neúspěšným atentátem na kosovského prezidenta Ibrahima Rugovu"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*