AFP: CIA spolupracovala s Gotovinou při akci „Bouře“

globe-32299_960_720

(Agence France Presse, Zagreb, 11.1.2006)

Bývalý ředitel CIA George Tenet pomáhal při plánování vojenské operace, která zakončila srbsko-chorvatskou válku v letech 1991-95 bývalému generálovi AnteGotovinovi, který je stíhán pro válečné zločiny.

Poslední vydání nezávislého chorvatského týdeníku Globus uvádí:

„V červenci 1995 se na vojenské základně Sepurine poblíž města Zadaru Gotovinapřipravoval na akci „Bouře“ s bývalým šéfem CIA Georgem Tenetem a dalšími americkými experty a činiteli. Ten přijel do Chorvatska 10.července téhož roku. Experty prý tajně do Chorvatska poslal sám Bill Clinton.

Tenet a spol. jednali na základně Sepurine s chorvatským ministrem obrany GojkoSusakem, dále s bývalým šéfem tajných služeb Miroslavem Tudjmanem a Gotovinou, který byl odpovědným velitelem operace „Bouře“.

Útok skončil vyhnáním 200.000 etnických Srbů z Chorvatska.

Messin, 12.1. 2006

ZDROJ

Zpráva se objevila i na včerejší ČTK v 19.32, ale nikdo jí podle mého očekávání nikde neotisknul, ani se o ní nezmínil na českých zpravodajských serverech..

Zde uvádím její poslední odstavec: „Podle obžaloby jeho vojáci v roce 1995 tři měsíce plundrovali domy Srbů vesnici po vesnici, tisíce budov zapálili, vyplenili domy a zabili jejich obyvatele, desetitisíce lidí vyhnali z jejich domovů.“

Více o operaci „Bouře“ česky ZDE: http://sweb.cz/messin/krajina.html

Přidej komentář jako první k "AFP: CIA spolupracovala s Gotovinou při akci „Bouře“"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*