Haagský tribunál odsoudil Momčilo Krajišnika, protože volal po realizaci plánu Cutileiro

globe-32299_960_720

Andy Wilcoxson

Ve středu 27.září odsoudil ICTY k 27 letům vězení bývalého předsedu parlamentu Republiky srbské Momčilo Krajišnika.

Krajišnik byl obviněn ze zločinů proti lidskosti a genocidy. Soud ho zprostil obvinění z genocidy, ale odsoudil za zločiny proti lidskosti, včetně vražd.

ICTY došel k závěru, že zločiny byly spáchány během bosenské války, ale nemohlKrajišnika přímo spojit ani z jedním z konkrétních zločinů. Jako předseda parlamentu neměl Krajišnik pod svým velením jediného vojáka, či policistu, ani neměl žádnou kontrolu nad justicí.

Aby mohl ICTY Krajišnika odsoudit k nejvyššímu trestu do svého vězení, museli najít způsob, jak ho učinit trestně odpovědným za zločiny údajně spáchané bosensko-srbskými jednotkami. K dosažení tohoto cíle soudci shledali, že se Krajišnik účastnil „spojeného zločinného podniku“ s cílem vyhnání nesrbské populace z bosensko-srbského území.

Podle rozsudku „na základě faktů tohoto případu, soud shledal jako nejvhodnější způsob odpovědnosti spojený zločinný podnik. Proto tedy nebyly jiné druhy odpovědnosti obsažené v obvinění dále zvažovány.“

Korunovačním klenotem v soudních argumentech pro existenci spiknutí a toho, žeKrajišnik byl jeho účastníkem, je prohlášení, které učinil před bosensko-srbským zákonodárným shromážděním. Rozsudek ICTY prohlašuje, že „pan Krajišnik dal povel pro program vyhánění během zasedání bosensko-srbského parlamentu, když volal po „realizování toho, na čem jsme se shodli – etnické rozdělení území.“

Samo o sobě (vytrženo z kontextu) by toto prohlášení mohlo znít jako usvědčující. Co ICTY nedokázal zmínit, je skutečnost, že pan Krajišnik tento zvláštní výrok učinil 18.března 1992. Toto datum je v bosenské historii velmi důležité, protože 18.března 1992 byl přijat tzv. plán Cutileiro.

Plán Cutileiro byl podepsán Alijou Izetbegovičem za bosenské Muslimy, Radovanem Karadžičem jménem bosenských Srbů a Mate Bobanem za bosenské Chorvaty. Plán byl pojmenován podle portugalského diplomata jménem Jose Cutileiro, vybraným Evropským společenstvím (ES) aby přivedl hádající se bosenské etnické skupiny k jednacímu stolu.

Plán Cutileiro vycházel z představy rozdělení Bosny na kantony podle etnických linek. Muslimové by kontrolovali oblasti, kde měli populační většinu, Srbové a Chorvati by kontrolovali oblasti se svou většinou a smíšená bosenská metropole město Sarajevo by mělo zvláštní status. Plán Cutileiro nebyl nikdy uskutečněn, protože Alija Izetbegovičsvůj podpis stáhl po deseti dnech od podepsání dohody. (na radu amerického diplomataZimmermana, pozn. Mess)

Nicméně, když Krajišnik mluvil před zákonodárným sborem dne 18.března 1992, tak řeč souvisela právě s plánem Cutileiro. Když volal po „realizování toho, na čem jsme se shodli – etnické rozdělení území,“ navazoval na/ odkazoval se na plán Cutileiro, který byl podepsán právě ten den časněji.

Kdokoliv má mozek, může vidět, že pan Krajišnik volal po realizaci plánu Cutileiro, nikoliv po realizaci nějakého mýtického srbského spiknutí.

Soudní komora si byla dokonce dobře vědoma, že Krajišnik hovořil o plánu Cutileiro. Žaloba povolala svědka jménem Dragan Djokanovic, aby svědčil proti Krajišnikovi a který soudu řekl, že Krajišnikova řeč souvisela s plánem, nikoliv realizaci srbského spiknutí.

Pan Djokanovic řekl, „tato část projevu pana Krajišnika, pokud je vytržená z kontextu celé řeči naznačuje, že strany, které se účastnily této smlouvy jsou pořád – nejasné, nevíme kdo jsou. Ale když se na to podíváte, je to zřejmě část dohodnutého plánuCutileiro, určená třem vládnoucím stranám pod patronátem mezinárodní přítomnosti, v tomto případě Evropského společenství (Krajisnik Transcript; 17 March 2005; Pg. 10661- www.un.org/icty )

Vytržením Krajišnikova výroku z kontextu soud úmyslně a zlomyslně vede veřejnost k tomu, aby věřila tomu, že pan Krajišnik volal po realizaci zločinného spiknutí, když ve skutečnosti volal po realizaci mírového plánu vyjednaného mezinárodním společenstvím.

Odsouzením pana Krajišnika na základě tak zákeřné a nespravedlivé interpretace důkazu ICTY poskytl odhalení svého anti-srbského programu. Haagský tribunál ztratil veškerou morální autoritu k obžalovávání, natož k vyšetřování a odsuzování jakéhokoliv Srba z jakéhokoliv zločinu.

Jedinými zločinci v soudní síni, když byl Momčilo Krajišnik odsouzen, byli soudci a zaměstnanci prokuratury. Odsoudili nevinného muže k tomu, že velmi pravděpodobně stráví ve vězení zbytek svého života.

Překlad Messin, 3.10. 2006 ZDROJ

Přidej komentář jako první k "Haagský tribunál odsoudil Momčilo Krajišnika, protože volal po realizaci plánu Cutileiro"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*