V Bělehradě bylo po transportu z Kosova pohřbeno 29 těl zavražděných kosovských Srbů

globe-32299_960_720

Úřady OSN v Kosovu předaly v pátek 13.října srbským rodinám ostatky 29 srbských civilistů, včetně žen a dětí, kteří byli zavražděni v Kosovu během let 1998-1999.

„Předpokládáme, že většina obětí pochází z měst Orahovac a Opterusa na západě Kosova,“ řekl mluvčí OSN Neeraj Singh. Předtím byli mrtví hlášeni jako pohřešovaní.

Truchlící rodinní příslušníci a srbští úředníci převzali ostatky na hraničním přechoduMedare, který leží asi 40km severně od kosovské metropole Prištiny.

29 těl, včetně 11 členné srbské rodiny popravených albánskými separatisty během války v Kosovu bylo identifikováno pomocí analýzy DNA.

Pohřeb se konal následující den na předměstí Bělehradu. Účastnilo se pár stovek lidí, většinou příbuzných obětí, ale také příbuzných některých z 670 nezvěstných Srbů, kteří se od konfliktu stále pohřešují. Předpokládá se, že byli také zabiti kosovskými muslimy.Obrazek

Vedoucí koordinačního centra pro Kosovo – SandraRaškovič-Ivič žádala potrestání všech těch, co spáchali zločiny v provincii, o jejímž budoucím stavu se nyní jedná.

Kosovská policie přesto za vraždy těchto nešťastníků nezatkla nikoho, avšak naproti tomu bylo do Haagu předáno množství srbských vojáků.

Kromě toho bylo v Kosovu exhumováno a dodatečně mimo provincii pohřbeno 212 Srbů, většinou ze srbských vesnic, jejichž přeživší rodinní příbuzní po válce utekli.

Více než 2.000 osob zůstává nezvěstných, což zůstává jednou z nejcitlivějších a nejvíce emočně nabitou záležitostí.

Od roku 1999 kosovští Albánci násilně z provincie vypudili přes 200.000 křesťanů v naději, že založí čistě muslimský stát a donutí Srbsko udělit jim nezávislost.

Messin, 17.10. 2006 ZDROJ

Přidej komentář jako první k "V Bělehradě bylo po transportu z Kosova pohřbeno 29 těl zavražděných kosovských Srbů"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*