Deutsche Welle: Německý soud bude opět řešit žádost o odškodnění příbuzných srbských obětí náletu NATO

globe-32299_960_720

Rodiny zabitých a zraněných civilistů při leteckém útoku NATO na srbské město žádají odškodnění u německého soudu v Karlsruhe.

V květnu 1999 při leteckém útoku na most ve městě Varvarin tehdy přišlo o život 10 lidí a dalších 30 bylo zraněno.

Poprvé stíhačky zaútočily v neděli 31.května těsně po 13.hodině, kdy většina místních lidí slavila pravoslavný křesťanský svátek a most byl plný lidí. Většina lidí, kteří byli zabiti přišla o život až po druhém útoku, zatímco se pokoušeli poskytnout pomoc obětem prvního útoku a stíhačky se úmyslně vrátily na místo činu a začaly masakrovat podruhé.

I když se německé stíhačky útoku přímo neúčastnily, žaloba tvrdí, že Německo nese svůj díl odpovědnosti, protože německá armáda pomáhala NATO vybrat cíl. NATO dodnes tají, čí letouny akci provedly. V minulosti ale už dva jiné německé soudy podobnou žalobu odmítly.

Právníci zastupující německou vládu sice nazvali útok „tragédií,“ ale stejně jako NATO říkají, že menší most s malou nosností byl „legitimním“ cílem.

Starosta Varvarinu Zoran Milenkovič, který toho přišel dne o svou patnáctiletou dceru říká: „byla to vražda“ a dodává „město nebylo nijak chráněno a nemohlo se útoku NATO nijak bránit.“ Milenkovič také připomněl další lidi ve městě, které útok těžce zmrzačil.

Messin, 21.10.2006 ZDROJE:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,2208826,00.html?maca=en-rss-en-all-1573-rdf

/clanky/balkan/srbske-obeti-bombardovani-nato-zadaji-odskodne-u-soudu-v-bonnu

Přidej komentář jako první k "Deutsche Welle: Německý soud bude opět řešit žádost o odškodnění příbuzných srbských obětí náletu NATO"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*