Návrat Hashima Thaciho

globe-32299_960_720

V poslední době se v televizním zpravodajství občas objevuje seriózně vyhlížející muž v saku a kravatě. Je to vítěz nedávných voleb v Kosovu – Hashim Thaci. I tímto způsobem může vyvrcholit v dnešním bizarním světě kariéra zločince a mafiána, přezdívaného „Had“.

Skutečnou moc v Kosovu drží neustále bývalé vedení UCK. Thaci byl dříve jejím přímým velitelem. Dalšími vysokými veliteli UCK byli i dva předchozí „premiéři“ provincie, dnes obviněný Ramush Haradinaj a Agim Ceku. Thaci se ze začátku údajně jevil „mezinárodnímu společenství“ příliš kontroverzní, proto dostali přenost Ceku s Haradinajem. Všichni jmenovaní jsou považováni za součást nejvyšších vrstev mafie. Nebylo chybou, když bývalý mluvčí UNMIK v Kosovu – Derek Chappell v jednom rozhovoru zdůraznil, že „dnešní kosovská společnost nemá žádné problémy s organizovaným zločinem, ale je na něm přímo postavena“.

Agim Ceku vlastní obchodní hotelovou společnost „Sloga“ v Prištině. Dále vlastní prištinské hotely „Grand“ a „Bozur“ a více než 60 nočních klubů po celém Kosovu, které jsou považovány za hnízda ilegálních obchodů, pašování drog, zbraní a také centra prostituce. Se všemi těmito aktivitami je spojováno i jméno nynějšího vítěze voleb Hashima Thaciho.

Podle německé zpravodajské služby (Bundesnachrichtendienst, BND) pořádá Thaci se svými kumpány pravidelné srazy kosovské mafie právě v hotelu Grand v Prištině. Gangsterské klany mají Kosovo rozdělené podle jednotlivých oblastí. Pod kontrolou Thaciho klanu je oblast Drenica a Shalja. Probíhá zde čilý obchod se zbraněmi, lidmi i kradenými automobily. Operační oblast Thaciho klanu je podél cesty spojující Černou Horu a Makedonii, ale také kolem Prizrenu, protože je blízko albánských hranic. Thaciho klan je propojen s mafií z České republiky, bulharskou mafií a mafií z Albánie. Více zde:/clanky/balkan/kosovo41

Není sporu, že je Thaci přímo spojen z řadou zločinů. Podle listu The New York Times se měl například osobně účastnit poprav při brutálních čistkách mezi samotnými členy UCK. Jako šéf UCK měl samozřejmě příkazovou odpovědnost za stovky vražd a únosů lidí nealbánské národnosti na území Kosova před i po červnu 1999. Stejně tak má jasný podíl na promyšleném vyhnání 250.000 Srbů a dalších 80.000 osob nealbánské národnosti (Goranů, Rómů, Chorvatů, Židů a dalších).

Metody Thaciho UCK byly skutečně děsivé. Stačí připomenout například mučení a následné setnutí hlavy srbského pravoslavného kněze. Více o té hrůze zde:http://www.kosovo.net/diocmartyrs.html

Přesto všechno mají naše média pro Thaciho v nejhorším případě výraz „bývalý velitel kosovských povstalců.“ Tichá podpora médií jde tak daleko, že nepoužívají ani slovo „kontroverzní“, zatímco v jiných případech osobností na mezinárodní scéně výraz použít neváhají.

Hashim Thaci byl svého času nazýván „miláček Albrightové“. V listopadu 2004 při procesu Miloševičem svědčil ruský generál Ivašov o tom, že ruské a srbské tajné služby “napíchly” Thacimu telefon. Tak byl nahrán v září 1998 rozhovor Thaciho s americkou ministryní zahraničí M. Albrightovou, kde mu slibovala referendum o nezávislosti, pokud dovolí rozmístit vojáky NATO v Kosovu. Když se žalobce Nice podivoval odposlechu významných činitelů odvětil generál klidně: “Odposlouchávat teroristy je legální a povolené“.

Právě dnes skončilo možná už poslední přímé „jednání“ mezi Srby a Albánci o budoucím statusu Kosova. Thaci byl jeho přímým účastníkem a nechal se slyšet, že už dále se Srby jednat o ničem nebude. Také nikdy nejednal. Albánci přicházeli na každé jednání s maximalistickým požadavkem absolutní nezávislosti, posíleni sliby a opakovanými vyjádřeními vysokých představitelů a diplomatů Spojených států. Srbové přitom na jednáních nabízeli tu nejvíce možnou rozsáhlou autonomii.

Předpovědi analytiků pro budoucí vývoj v oblasti po případném jednostranném vyhlášení nezávislosti Kosova k 10.prosinci jsou pochmurné. Srbsko spoléhá mimo jiné na rezoluci OSN č. 1244 z roku 1999, podle které je Kosovo stále součástí Srbska. Mezinárodní právo je na jejich straně. Jenomže USA a NATO už v minulosti ukázali, že silnější se jím řídit nemusí.

Messin, 28.11.2007

Přidej komentář jako první k "Návrat Hashima Thaciho"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*