Mezi hollywoodskými herci roste podpora Srbska ve věci Kosova

globe-32299_960_720

Včera proběhly naším tiskem zprávy, že hollywoodští herci George Clooney a Sharon Stone se chystají pořádat protesty, pokud Kosovo jednostranně vyhlásí nezávislost. Sharon Stone se nechala slyšet, že si je dobře vědoma „nespravedlivé situace“ v Kosovu a neumí si představit, že by bylo nezávislé. George Clooney, kterého minulý pátek jmenoval generální tajemník OSN poslem míru, se aktivně zajímá o světové dění, včetně krize v súdánském Dárfúru.

„Srbské lobby je ve Spojených státech velmi slabé a všechno co lze slyšet, nebo vidět, přichází jen od albánské lobby a lobbyistů. Neslyším vůbec druhou stranu,“ říká Clooney.

Srbsko ale podporují i další uznávané hvězdy Hollywoodu. Richard Gere původně nebyl nakloněn srbské straně a angažoval se ve věci Tibetu. Nyní se ale chystá také nakonec připojit k protestům proti amputaci Kosova, protože získal silné podezření vůči silám Západu, pramenící z jejich obrovského tlaku a zarytému trvání na oddělení provincie od zbytku Srbska.

„Za Kosovem musí být něco jiného, když tak přehnaně usilují o jeho uchopení,“ řekl Gere.

Nejslavnější představitel James Bonda Sean Connery zase poukazuje, že na situaci srbské provincie lze nahlížet i z perspektivy jeho rodného Skotska.

„Během historie mělo Skotsko mnohem lepší základ pro udělení nezávislosti, ale nikdy mu nebylo povoleno vystoupit. Jaký je rozdíl mezi mojí vlastí a Kosovem, aby nyní došlo k vytvoření takového precedentu? „ ptá se oslavovaný herec.

Mezitím přinesl PressOnline zprávy, že se k protestům se připojí i další filmové hvězdy. V případě amerického uznání jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova se k protestům připojí i Tom Hanks, Michael Douglas, Robert De Niro a Johnny Depp.

Washingtonský politický analytik srbského původu Obrad Kosic k tomu dodává: „když obyčejný Američan uvidí, že nejlepší a nejpopulárnější hollywoodští herci podporují srbskou věc, začne se na celý problém dívat jinak“.

Mezi nezuřivější oponenty odtržení srbské provincie patří údajně i Tom Hanks.Ten byl nedávno pravoslavně pokřtěn poté, co si vzal herečku Ritu Wilson, která je napůl Řekyně.

Připojení Roberta De Nira nebylo nijak překvapující, kvůli jeho kladnému vztahu k Srbům. De Niro zamlada jako tehdy neznámý americký student cestoval po Srbsku a podle vlastních slov strávil nezapomenutelné dny mezi srbskými zemědělci ve vesničce Sumadija. Svou dceru dokonce pojmenoval Drina, podle jeho oblíbené knihy „Most na Drině“ od srbského autora a držitele Nobelovy ceny Ivo Andriče.

Messin, 22.1.2008

Zdroje:

http://www.b92.net/eng/news/society-article.php?yyyy=2008&mm=01&dd=21&nav_id=47121

http://www.byzantinesacredart.com/blog/

Přidej komentář jako první k "Mezi hollywoodskými herci roste podpora Srbska ve věci Kosova"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*