Protisrbské fámy vypouští stále tentýž Albánec Halit Berani

globe-32299_960_720

Kosovský Albánec Halit Berani vypustil fámu o srbské vině za utonutí albánských chlapců v řece Ibar. Berani tvrdil, že Srbové zahnali albánské chlapce do řeky. Pikantní na celé záležitosti je to, že albánští chlapci vstoupili do vody na albánském břehu /řeka zde tvoří hranici mezi srbskou a albánskou částí Kosovské Mitrovice/. I když verzi o srbské vině rychle vyvrátil mluvčí mise OSN v Kosovu Derek Chappell, po celém Kosovu se rozpoutalo nám již známé běsnění a pogromy na Srby. Kdo je Halit Berani?

Halit Berani je předseda „Rady pro ochranu lidských práv a svobod v Kosovu“. Po rozšíření fámy byl Berani na nějaký čas zadržen a později zase propuštěn silami NATO. Nebylo to však poprvé, co Berani rozšiřoval lživou proti-srbskou propagandu. Mnohem závažnější byla jeho role v případě Trepča. Během bombardování Jugoslávie se podílel na rozšíření zprávy, která tvrdila, že Srbové spalují stovky kosovských Albánců v důlním komplexu Trepča v Kosovu. Příběh byl převzat a široce šířen v západních médiích. Když však vyšetřovatelé dorazili na místo nenašli vůbec žádný důkaz něčeho podobného.

Článek ve Wall Street Journal z 31.12.1999, který napsali Daniel Pearl a Robert Block odhalil původ „příběhu Trepča“: „Halit Berani se během bombardování pohyboval po Kosovu s ručním psacím strojem a podával zprávy cizím rozhlasovým službám a diplomatům. Každý den byl také k dispozici 3 minuty na satelitním telefonu patřícímu UCK /…/ Na začátku dubna 1999 telefonoval zprávu do německého rádia Deutsche Welle a sdělil jim, že doly Trepča se staly místem likvidace těl kosovských Albánců“.

Ačkoliv Halit Berani musel být shledán jako nespolehlivý pramen, vůbec to nebránilo tomu, aby byl povolán jako klíčový svědek v procesu s Miloševičem. Až zase někdy budete číst tvrzení médií, že v Kosovu byly „zmasakrovány tisíce“ Albánců, pak si pamatujte, že zdrojem takovýchto obvinění nemůže být nikdo jiný než Halit Berani.

/mess, 1.4.2004/

Přidej komentář jako první k "Protisrbské fámy vypouští stále tentýž Albánec Halit Berani"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*